Hlavní obsah

Maďarsko posílá na srbsko-maďarskou hranici 4300 vojáků

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský ministr obrany István Simicskó potvrdil, že na srbsko-maďarské hranice bude v průběhu víkendu převeleno 4300 vojáků. Oficiálně mají pomáhat při urychlení výstavby čtyři metry vysoké bariéry, která má zabránit pronikání migrantů přes 175 kilometrů dlouhou hranici se Srbskem.

Foto: MTI

Maďarská armáda na hranicích se Srbskem

Článek

Maďarská média v pátek zveřejnila fotografie vojáků ozbrojených samopaly a hlídajících hranice se Srbskem společně s policisty. Zákon o nasazení armády na ochranu hranic přitom parlament ještě neschválil.

Simicskó zdůraznil, že i když Maďarsko vyhlásí krizový stav v důsledku vlny migrantů, vojáci budou moci použít zbraně pouze k ochraně vlastního života, resp. života svých druhů a na hranici sloužících policistů.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Vojáci a policista pronásledují prchajícího migranta na hranicích v Röszke

V pátek 3023 migrantů

V průběhu pátku překročilo srbsko-maďarské hranice 3023 migrantů. Uvedl to web maďarské policie. Pravděpodobně jen deštivé počasí zabránilo překonání čtvrtečního rekordu, kdy hranice překročilo 3601 běženců. Ze záchytného tábora v Röszke směřují migranti většinou do Budapešti a odtud vlaky na hranice s Rakouskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám