Hlavní obsah

Alžběta II. vstoupila do historie, Británii vládne rekordních 23 226 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tweedbank
Aktualizováno

Nejdéle panujícím monarchou ve Velké Británii se ve středu v 18:30 hodin SELČ stala královna Alžběta II. Devětaosmdesátiletá královna převzala trůn po smrti svého otce Jiřího VI. v roce 1952.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna Alžběta II. v den svého výročí otevřela novou železniční traťVideo: Reuters

 
Článek

„Dlouhý život samozřejmě mine mnoho milníků, a můj není výjimkou. Přesto vám všem a spoustě dalších doma i v zámoří děkuji za vaše dojemně laskavé vzkazy,“ vzkázala královna všem lidem britského společenství ze skotského Tweedbanku, kde slavnostně otevřela nové nádraží.

Alžběta II. nastoupila na trůn před 63 lety a sedmi měsíci. Království tudíž vládne rekordních 23 226 dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekapitulace vlády Alžběty II.Video: Reuters

Službu Alžběty II. zemi ocenil předseda vlády David Cameron. Královna je podle něj „skálou“, na níž se zakládá stabilita Velké Británie. Skutečnost, že Alžběta nestála o žádné pompézní oslavy a tento historický den považuje za den jako každý jiný je podle Camerona „typický pro královnin nesobecký smysl pro službu“ národu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na počest královny Alžběta II. zazněly zvony ve Westminsterském opatstvíVideo: Reuters

Cameronův kabinet Alžbětě II. ve středu věnoval kopii rozhodnutí vlády premiéra Winstona Churchilla, která nástup královny na trůn schválila.

Související téma

Foto: Neil Hall, Reuters

Královna Alžběta II. opouští nemocnici Edwarda VII.

Doposud nejdéle vládla Británii Alžbětina praprababička královna Viktorie. Trůn převzala v roce 1837 a zemřela v lednu 1901. Nejdéle sloužícím monarchou na světě vůbec byl svazijský král Sobhuza II., který na trůně mezi lety 1899 a 1982 strávil bezmála 83 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám