Hlavní obsah

Francie obvinila střelce z rychlovlaku, do výpovědi se zapletl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve Francii zahájili v úterý večer soudní vyšetřování 25letého Maročana Ajjúba Chazzaního, který zaútočil ve vlaku z Amsterdamu do Paříže. Pařížský žalobce Francois Molin řekl, že je vyšetřován kvůli pokusu o vraždu v souvislosti s teroristickým činem. Dodal, že Maročan, který žije od roku 2007 ve Španělsku, je dobře znám španělským úřadům sledujícím teroristy.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Anton převážející Chazzáního odjíždí od soudu v Paříži.

Článek

Je stíhán za pokus o předem plánovaný džihádistický útok, pokus o vraždu, několik dalších trestných činů souvisejících s terorismem i za porušení zákona o držení zbraní.

Chazzaní měl automatickou pušku AKM s 270 náboji, pistoli Luger a láhev s benzínem.

Molins uvedl několik důvodů, které svědčí o tom, že se Maročan pokusil o politicky motivovaný teroristický útok, což Chazzaní popírá s tím, že plánoval oloupit cestující, aby měl co jíst. Automatickou zbraň prý nalezl v odhozeném pytli večer předtím.

Jel první třídou

Podle prokurátora proti tomuto tvrzení svědčí to, že si na cestu z Bruselu do Paříže koupil lístek do první třídy za 149 eur. Odmítl přitom použít dřívější spoj. Svůj mobilní telefon navíc aktivoval v den útoku. To vše podle žalobce ukazuje, že útok byl předem plánovaný.

Chazzání, který se před útokem posilňoval sledováním džihádistických videí, se podle žalobce navíc stále více zaplétal do své výpovědi a nakonec podle něj přestal úplně hovořit.

Molins uvedl, že evropské úřady ho znaly kvůli jeho radikálním názorům.  Ve Španělsku ho sledovaly od roku 2007. Byl i v hledáčku francouzských tajných služeb, protože loni pracoval půl roku pro francouzského mobilního operátora. Paříž na něj upozornili Španělé. Francouzské úřady varovaly v květnu německé, když 10. května letěl do Istanbulu z Berlína. Podle žalobce se odtud pokusil dostat do Sýrie. Do Západní Evropy se vrátil 4. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám