Hlavní obsah

Putin přijel na Krym povzbudit upadající turistiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Potřetí od loňské anexe navštívil v pondělí Krym ruský prezident Vladimir Putin. Cílem jeho cesty bylo především oživení upadajícího turistického ruchu. Putin v té souvislosti prohlásil, že by Moskva mohla zrušit víza pro občany zemí BRICS, především tedy Indům, Brazilcům a lidem z JAR. Podle ukrajinské vlády byla Putinova cesta jen dalším úmyslně konfrontačním krokem.

Foto: Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil od anexe Krym už potřetí.

Článek

Putin v letovisku Jalta vedl zasedání státní rady. „Uvolnění vízového režimu téměř vždy vede ke zvýšení počtu turistů,“ prohlásil prezident, podle něhož stojí za to rozšířit bezvízový styk, který se už vztahuje na turisty z Číny, také na občany dalších zemí uskupení BRICS. Putin kromě jiného poznamenal, že po zrušení vízové povinnosti přibylo na Krymu dvojnásobně izraelských turistů a o 41 procent narostl počet návštěvníků z Turecka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko anektovalo ukrajinský Krym loni v březnu. USA a Evropská unie na to reagovaly vyhlášením ekonomického a obchodního embarga, které zčásti vedlo k tomu, že ruská ekonomika po šesti letech upadla do recese. Návštěvu Krymu bojkotují také Ukrajinci, kteří dříve tvořili 70 procent návštěvníků v letní sezóně.

Moskva se nabídkami levných pobytů snaží na Krym lákat zaměstnance státních podniků, ti ale často preferují tradiční přímořské destinace v oblasti Středozemí či na Blízkém východě. Doprava z ruské pevniny je složitá, navíc ji ztěžuje chátrající infrastruktura. Prezident Putin proto také v pondělí v Jaltě navrhl prověrku ubytovacích zařízení na Krymu, která by podle něj měla být „pohodlná, zajímavá a levná“.

Pád rublu koneckonců rozvoji domácího turismu nahrává už od loňska, kdy dovolenou v rodné zemi upřednostnilo o 30 procent Rusů více než o rok dříve.

Své plány na Krymu má i šéf autonomní správy Sergej Aksjonov, dosazený po anexi Moskvou, napsala ČTK. Přišel s návrhem, aby do léčebných procedur v krymských lázních byla zařazena konzumace alkoholu, konkrétně ruského vína. Nápoj by se užíval v rámci speciální terapie.

Kyjev: Putinova návštěva je další provokace

Návštěvu ruského prezidenta na Krymu tvrdě odsoudil Kyjev. Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že Putinova cesta byla součástí širšího plánu na rozdmýchání nového napětí na východní Ukrajině a militarizace „okupovaného poloostrova“.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

„Je to výzva civilizovanému světu a pokračování plánu eskalovat situaci, které na Donbasu vykonávají ruští vojáci a žoldnéři,“ uvedl Porošenko. Krym má podle něj budoucnost pouze v případě, že zůstane součástí Ukrajiny.

Reklama

Související články

Putin bude archeologem na anektovaném Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin se má znovu zapsat do povědomí ruské veřejnosti jako dobrodruh a objevitel. List Izvestija v pátek na svých webových stránkách...

Ukrajina hrozí Rusku mobilizací

Pokud budou na východě Ukrajiny nasazeni ruští vojáci, vyhlásí Ukrajina mobilizaci, řekl v pátek tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov....

Výběr článků

Načítám