Hlavní obsah

Britské převaděčské gangy rýžují na běžencích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli velkému množství uprchlíků, kteří se snaží proniknout z Francie do Británie, přibývá v okolí francouzských i belgických přístavů převaděčský gangů, jež se snaží migranty propašovat přes kanál La Manche. Uvedly to BBC a nedělník The Sunday Times. Počet lidí, kteří se pokoušejí dostat do eurotunelu, naopak poklesl.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilegální migranti v kolejišti u Calais

Článek

Počet migrantů, kteří se snaží každou noc proniknout do tunelu, poklesl z dvou tisíc na konci července na 150, uvedl jeho provozovatel, společnost Eurotunnel. Podle ní ke snížení vedla dodatečná bezpečnostní opatření. I současná čísla ale považuje za neakceptovatelná.

Postaven byl další plot, na který dala Británie sedm miliónů liber. Namotovány byly i další kamery, včetně infračervených.

Podle francouzské police ale mají tato opatření jen dočasný dopad, protože migranti se přesunou na místa, kde ochrana není tak dobrá.

„Anglická mafie”

Přibývá ale gangů, které se pokoušejí převézt uprchlíky za kanál La Manche. Působí v nich řada Britů. Francouzští představitelé v této souvislosti mluví dokonce o „anglické mafii”. Reportéři Sunday Times vypátrali, že uprchlíci za převoz do Británie platí až 2150 liber (80 000 Kč).

BBC cituje starostu francouzského městečka Teteghem, které leží nedaleko přístavu Dunkerque. Franck Dhersin tvrdí, že na místech, kde přistěhovalci táboří, se často pohybují auta s britskou poznávací značkou. Jejich osádky uprchlíkům za značný finanční obnos nabízejí, že je dostanou do Británie. Podle Dhersina mají zbraně, často běžencům vyhrožují a k zaplacení je nutí násilím.

V přístavu v Calais se uprchlíci snaží dostat na cestu přes lamanšský průliv tak, že proniknou do překladového terminálu a ukryjí se ve vlacích, které jezdí podmořským tunelem, anebo se na černo nalodí na některý z trajektů.

V okolí Dunkerque je oblíbená jiná taktika: běženci se tam snaží proniknout do přívěsů nákladních aut, která míří do Británie.

Trasa z Belgie 

The Sunday Times v článku odhalil i další trasy, jimiž do Spojeného království ilegálně míří stále větší množství lidí. Jedna z nejfrekventovanějších začíná v belgickém přístavu Zeebrugge. Převaděčské gangy prý své „klienty” ubytují v některém z přímořských letovisek, jako je například Ostende, a díky své znalosti celních procedur pak uprchlíky dokážou dostat do nákladních aut či kontejnerů, které na lodích míří do anglických přístavů Dover, Tilbury, Hull či Teesport.

Také v Belgii podle pracovníků humanitárních organizací v převaděčských skupinách často figurují britští občané.

Belgické úřady o zvýšené aktivitě převaděčů vědí, ne vždy se jim prý ale podaří jejich aktivity překazit. „Víme, že v přímořských regionech operují převaděči. Pobřeží je ale dlouhé 65 kilometrů. Nemůžete sledovat všechno a umístit všude kamery,” řekl mluvčí belgického ministerstva vnitra Olivier van Raemdonck.

Reklama

Výběr článků

Načítám