Hlavní obsah

Na místě pádu malajsijského boeingu našli střepiny, které mohou být z rakety Buk

– Haag

Na místě pádu malajsijského Boeingu 777 na východě Ukrajiny byly nalezeny podezřelé úlomky, které mohou být součástí ruské protiletadlové rakety. Oznámili to v úterý podle BBC a agentury AP nizozemští žalobci.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ukrajinec míjel loni v létě nezajištěné trosky havarovaného boeingu.

Článek

Nizozemští žalobci ve svém úterním prohlášení uvedli, že poprvé nalezli na místě pádu Boeingu 777 Malaysia Airlines úlomky, které mohou pocházet z protiletadlové rakety ruské výroby Buk. Podle nich tyto části „vyvolávají mimořádný zájem při kriminálním vyšetřování, protože mohou poskytnout více informací o tom, kdo byl zapleten do havárie stroje na letu MH17“.

Vyšetřovatelé už dříve uvedli, že považují zásah rakety za nejpravděpodobnější příčinu nehody, ale úterní sdělení poprvé zmiňuje možné fyzické důkazy.

Žalobci však varovali, že ještě není možné vyvodit závěr, že je tu příčinné spojení mezi objevenými kousky a pádem letu MH17.

I v případě, že by se potvrdilo, že tu je příčinná souvislost, jde o to určit, komu raketa patřila. Protiletadlové systémy Buk mají ve výzbroji ruské i ukrajinské jednotky. Otázkou je, zda je ze střepin možné určit, z které verze pocházejí.

V červenci loňského roku při pádu letadla zahynulo 298 lidí na palubě, většinou šlo o Nizozemce.

Rusko jakoukoli vinu odmítá. Ovšem letos už připustilo, že stroj sestřelil Buk, a ne ukrajinská střela vzduch-vzduch vypálená ze šturmoviku Su-25.

Reklama

Výběr článků

Načítám