Hlavní obsah

New Jungle: Tábor běženců u Calais se mění v město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais

Tahle bude dost pevná, říká s kladivem v ruce dvaatřicetiletý Súdánec Abdalazíz, který si staví chýši v New Jungle (Nové džungli), jak se nazývá tábor běženců u Calais na francouzské straně kanálu La Manche. Tábor otevřely úřady v dubnu na místě bývalé skládky. Žije zde velká část z asi 3000 migrantů, kteří sní o britském eldorádu.

Foto: Constance Deorde/SIPA, Profimedia.cz

25letý Akram pochází ze súdánského Dárfúru. Snaží se dostat do Británie.

Článek

Tábor se každý den mění, za asistence a materiální pomoci nevládních organizací je zdejší život stále více organizovaný. Zdá se, že někteří lidé zde hodlají zůstat i déle.

První dva měsíce žil Abdalazíz v provizorním stanu. "Teď budu díky dřevěným prknům lépe chráněn," svěřuje se muž, který přijme do své chýše o ploše devět metrů čtverečních dalších osm běženců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Chci zůstat ve Francii, která mi nabídne větší ochranu," cituje agentura AFP mladého Súdánce, který prý utekl před masakry v Dárfúru a doufá, že s jeho žádostí o azyl to dopadne dobře.

Foto: Constance Deorde/SIPA, Profimedia.cz

Stavba přístřešku v táboře New Jungle

Zůstat déle ve Francii chce i část Afghánců, kteří se seskupili a s dalšími Asiaty vytvořili "obchodní čtvrť". I zde jsou pevně vybudované chýše k bydlení, v některých se navíc prodává různé zboží. Limonády, toaletní papír či konzervy jsou za bezkonkurenčně nízké ceny.

"Začali jsme prodejem několika limonád a rozšířili jsme se," vysvětluje třicetiletý Arian z Džalalabádu. Denně má desítku klientů.

Foto: Constance Deorde/SIPA, Profimedia.cz

Zimako z Nigérie je v táboře pět měsíců.

Jeden ze sousedů je se svým obchodem s nápisem "speciální nabídka" ještě spokojenější. Bydlí přímo u vchodu do tábora, a tak přitahuje více lidí. "Na odbyt jdou dobře cigarety," tvrdí tento muž zralého věku s turbanem na hlavě. Cigarety sám balí a prodává v balíčcích po deseti za jedno euro (asi 27 Kč).

Foto: Constance Deorde/SIPA, Profimedia.cz

Dobrovolníci v táboře New Jungle doučují běžence francouzštinu

Tábor má už svou samosprávu a nedávno byl připojen k městskému vodovodu a elektrické síti. Otevřela se zde v jedné pevnější chýši i jedna škola. Každý den kromě neděle sem chodí na 20 dospělých učit se francouzsky.

"Dobrý den, kolik prosím stojí těstoviny?" opakují ve francouzštině nahlas a společně účastníci kurzů různých národností.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Letecký pohled na tábor imigrantů poblíž Calais

Nedaleko je stan zdravotní charity Lékaři světa, kde se ošetřují lidé, kteří se zranili při některém ze svých nočních pokusů dostat se tunelem pod Lamanšským průlivem do Anglie.

Foto: Constance Deorde/SIPA, Profimedia.cz

Zdravotníci v táboře New Jungle

Jsou zde i lidé s různými jinými zdravotními problémy. "Zranil jsem se při zatloukání prkna. Ještěže tu pro nás jsou," oceňuje pomoc šestadvacetiletý Syřan Hamada.

Na zemi leží kola. "Pocházejí od chlápka s karavanem," vysvětluje osmatřicetiletý Súdánec, kterému horské kolo umožňuje projíždět 20 hektarů tábora. Oním chlápkem je Angličan Tim, který žije s přistěhovalci. Každé ráno zdarma opravuje kola.

Foto: Constance Deorde/SIPA, Profimedia.cz

Kostel v táboře New Jungle

Jeden z největších důvodů k hrdosti obyvatel tábora čeká na lidi u "etiopsko-eritrejské čtvrti". Je tady působivý pravoslavný kostel, který se svou výškou 15 metrů vyčnívá nad východní části tábora. Byl dokončen před dvěma týdny. Jeho vnitřek zdobí svíčky a různé relikvie. Místo podlahy vítá návštěvníka koberec se zobrazením medvídka Winnieho.

"Mše se koná v sobotu odpoledne. Přichází až 200 věřících," říká sedmnáctiletý John, který přišel z Eritreje.

Správci kostela se nyní rozhodli, že kolem svatostánku vybudují zahradu, aby se odlišili od čtyř mešit, které už v "Nové džungli" stojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám