Hlavní obsah

Škrty na obranu ohrožují řeckou vládní koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecká vládní koalice čelí další hrozbě. Štěpí ji plány na hluboké škrty ve výdajích na obranu. S nimi nesouhlasí ministr obrany a šéf malé nacionalistické koaliční strany Nezávislí Řekové Panos Kammenos, informoval ve středu řecký list Kathimerini. Úřad vlády škrty popřel.

Foto: Profimedia.cz

Řecké stíhačka F-16 Viper

Článek

"Není, nebyl a nikdy nebude návrh řecké vlády na snížení výdajů na obranu," uvedl Reuters strohou reakci úřadu řecké vlády. Premiér Alexis Tsipras ale v úterním dopisu s návrhem úspor nabízel omezení výdajů na obranu. Podle agentury Reuters  vyjádření úřadu vlády popírá Tsiprasovo vyjádření v dopise.

Podle tisku začal osud kabinetu viset na vlásku poté, co se objevily informace, že premiér z levicové strany SYRIZA Alexis Tsipras je v rámci komplikovaných vyjednávání o nové mezinárodní úvěrové pomoci připraven ořezávat roční výdaje na obranu až o 400 miliónů eur (11 miliard Kč).

Doposud se jednalo o škrtech na obranu ve výši 200 miliónů ročně. Protože Tsipras nechce ořezat razantně penze, přišli evropští partneři s návrhem na zdvojnásobení úspor v armádě.

Tsiprasovým posledním protitahem pak bylo zachování 200 miliónů pro rok 2016 a zdvojnásobení škrtů o rok později.

Zároveň se ale spekuluje o tom, že by vyšší číslo nakonec přijal i pro rok 2016, přičemž by se s úsporami začalo už letos a opticky by se tak šetření rozmělnilo na dva roky. Podle Kathimerini Kammenos ale počítá stále jen s úsporami ve výši 200 miliónů.

Nacionalističtí nezávislí Řekové jsou mimořádně citliví na zásahy do armády. Kromě zachování nižší daně z přidané hodnoty pro řecké ostrovy již žádné významnější požadavky vůči mezinárodním věřitelům nemají. Rozcházejí se tak s prioritami levicové strany SYRIZA, která se snaží pomáhat sociálně slabším.

Výdaje na obranu patří v rámci evropských členů NATO k nejvyšším, ještě předloni činily 2,5 procenta HDP, zatímco v ČR jen procento a v Německu 1,3 procenta. Plyne to z údajů monitorovací organizace SIPRI  (Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru) a Světové banky. Řecko se zbrojí kvůli obavám z Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám