Hlavní obsah

Matka zajatého vojáka vyzývá Rusko, aby neopustilo jejího syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka ruského vojáka, zajatého na Ukrajině, říká, že její syn nikdy neopustil řady ruské armády. Zpochybňuje tím tvrzení Kremlu, že její syn už nebyl v činné službě, když překračoval hranice. Osmapadesátiletá Zinajda Alexandrovová agentuře Reuters řekla, že se raději vyhýbá sledování ruských televizí od chvíle, co se ze zpráv dozvěděla, že její syn byl zraněn v boji na východě Ukrajiny a zajat.

Foto: Oleksandr Klymenko, Reuters

Ukrajinští vojáci u Horlivky

Článek

Ruské úřady popírají, že by vyslaly vojáky na pomoc separatistům na východě Ukrajiny, a tvrdí, že četař Alexandr Alexandrov a jeho velitel, kapitán Jevgenij Jerofejev vystoupili z řad speciálních sil a postupovali podle své vůle. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov je označil za obyčejné ruské civilisty, kteří upadli do zajetí. Ministr zahraničí Sergej Lavrov ujistil, že je vláda neopustí.

Alexandrov (28) však minulý měsíc z nemocničního lůžka v Kyjevě Reuters řekl, že byl v činné službě a sloužil u speciálních sil, když byl odeslán na Ukrajinu. "Nenapsal jsem žádost o propuštění z armády. Plnil jsem rozkazy," řekl.

Rusko naznačilo, že Kyjev mohl donutit muže, hlídané v kyjevské nemocnici po zuby ozbrojenými strážci, aby vypovídali tak, jak si přeje.

Matka zajatého žijící ve vsi Rožki v Povolží tvrdí, že s ní syn nikdy nemluvil o záměru odejít z armády. "Ne, nic neříkal," konstatovala. "Po tom všem se nedívám na televizi. Prostě nemůžu. Kdo jim uvěří?"  Myslí si, že vláda by neměla jejího syna nechat na holičkách: "Nevím, co (úřady) dělají. Nic mi neřekly," dodala.

Ukrajina a NATO tvrdí, že na straně separatistů na východní Ukrajině válčily stovky ruských vojáků ve válce, která si vyžádala přes 6400 životů. Podle Moskvy ale žádní ruští vojáci na Ukrajině nejsou; zajatí vojáci prý byli dobrovolníci, anebo přes hranice zabloudili. Popřípadě byli na dovolené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám