Hlavní obsah

Putin: Nikoho neohrožujeme, přezbrojujeme kvůli obraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko ve světě nikoho neohrožuje a ani se k tomu nechystá. Svou vojenskou sílu zvětšuje a modernizuje výlučně kvůli vlastní obraně. Prohlásil to ve čtvrtek prezident Vladimir Putin.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Nemáme a nemůžeme mít agresivní plány. Nikoho neohrožujeme a jakékoliv sporné otázky se snažíme řešit výlučně politickými prostředky, s úctou přistupujeme k mezinárodnímu právu a zájmům jiných zemí," prohlásil Putin před absolventy vojenských škol.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přitom kvůli vojenskému záboru ukrajinského Krymu a následné podpoře separatistů na Donbasu vyhlásil Západ protiruské sankce.

"Silná, moderně vyzbrojená armáda je zárukou svrchovanosti a územní celistvosti Ruska, je to záruka mírového a klidného života miliónů našich spoluobčanů," prohlásil ve čtvrtek ruský prezident.

Podle něj bude posilování ozbrojených sil nadále pokračovat vzhledem k množství hrozeb, a to i v bezprostředním sousedství ruských hranic.

Velké plány za desítky biliónů

Za Putina procházejí ruské ozbrojené síly programem přezbrojení. Na pořízení desítek nových plavidel, stovek letadel a raket a tisícovek tanků a dalších zbraní se má do roku 2020 vynaložit 22 biliónů rublů (téměř deset biliónů korun), i když ruská ekonomika zažívá potíže kvůli poklesu cen ropy na světovém trhu a západním sankcím.

Západní pozorovatelé ovšem v případě některých zbrojních programů pochybují o jejich včasné realizaci. Týká se to nových jaderných ponorek třídy Jaseň nebo nového strategického bombardéru Tupolev PAK DA. Důvodem je podle nich nedostatek peněz.

Reklama

Související články

Ruská ekonomika je v pohodě, ujišťuje Putin

Ruská ekonomika navzdory předpovědím neprožívá větší krizi, inflaci se daří držet pod kontrolou, kurz rublu je stabilnější a banky se přizpůsobily novým...

Výběr článků

Načítám