Hlavní obsah

Ruský letoun minul americký o pouhé tři metry

Washington

O pouhé tři metry míjel v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem ruský bojový letoun pozorovací stroj amerického letectva. Incident se udál 30. května, oznámila v pátek americká stanice CNN s odkazem na několik nejmenovaných představitelů.

Foto: Reuters

Ruský nadzvukový bojový letoun Suchoj Su-24

Článek

Ruský stroj neupřesněného typu letěl nejprve vedle amerického ve stejné výšce, pak zůstal chvíli za ním, načež se vzdálil. Stalo se to v týž den, kdy byl zaznamenán přelet ruského bojového Suchoje Su-24 nad americkým torpédoborcem USS Ross v Černém moři, o kterém Pentagon informoval už dříve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský bombardér Suchoj Su-24 proletěl ve vzdálenosti 500 metrů kolem amerického torpédoborce v Černém mořiVideo: Reuters

Podobných incidentů přibývá také nad Baltským mořem. Američané v dubnu poukazovali na nebezpečné manévrování ruských Su-27 v blízkosti jejich pozorovacího letadla RC-135U.

Není jasné, zda americká diplomacie vznesla oficiální protest, poukázala CNN. Současně však dodala, že zástupci Washingtonu incidenty zlehčují poukazováním na to, že nad Černým mořem a Baltem létá více letounů NATO a Ruska, takže je pochopitelné, že se častěji potkávají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám