Hlavní obsah

Maďarsko je otevřené islámu, tvrdí najednou Orbán arabským bankéřům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko je země otevřená islámu, prohlásil premiér Viktor Orbána na shromáždění zástupců arabských bank. Minulý týden přitom varoval před příchodem uprchlíků z jiného než křesťanského kulturního okruhu.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Viktor Orbán

Článek

"Nestydíme se někdy od vás (muslimů) učit," řekl Orbán arabským bankéřům. V Maďarsku podle něj panuje "kultura respektu", zatímco jinde v Evropě "je milý bůh respektován méně" a rodina a národ se netěší takové vážnosti. Na západ od Maďarska "je každý progresivní, ale my toto stanovisko nesdílíme," uvedl také šéf maďarské vlády.

Maďarsko podle Orbána nehodlá nikoho poučovat v otázkách demokracie a to, že Evropa je založená na principu demokracie a lidských práv, neznamená, že to takto funguje i v jiných částech světa.

Před týdnem maďarský premiér hovořil v podstatně odlišném duchu. Na konferenci Nadace Konráda Adenauera Orbán varoval, že se na celém světě odehrává "moderní stěhování národů", které může změnit civilizační podobu Evropy. Pokud se tak stane, už podle něj nebude cesty zpět.

Reklama

Související články

Orbán varuje před stěhováním národů

Čelíme procesu moderního stěhování národů. Musíme tedy hledat odpověď na otázku, jaká bude Evropa po něm. Na konferenci pořádané v Budapešti Nadací Konrada...

Výběr článků

Načítám