Hlavní obsah

Země G7 jsou připraveny zpřísnit protiruské sankce

Berlín
Aktualizováno

Země skupiny G7 jsou připraveny zpřísnit dosavadní protiruské sankce, pokud to bude kvůli situaci na Ukrajině nutné. Na summitu G7 v bavorském zámku Elmau to v pondělí prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová s tím, že ale skupina dává přednost diplomatickému řešení konfliktu.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a prezident USA Barack Obama před zámkem Elmau u Garmisch-Partenkirchenu

Článek

„Znovu odsuzujeme nezákonnou anexi Krymského poloostrova Ruskou federací a potvrzujeme, že nadále povedeme politiku, která anexi neuznává,“ uvedla G7 v prohlášení.

„Těší mě, že Amerika a její spojenci na tomto summitu mají jednotný postoj k těm nejnaléhavějším mezinárodním otázkám,“  zhodnotil jednání americký prezident Barack Obama.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko, TTIP i klima

Představitelé Německa, Velké Británie, USA, Kanady, Francie, Itálie a Japonska se s hosty z EU a MMF na bavorském zámku Elmau také dohodli na zrychlení vyjednávání o smlouvě o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií i na závazném cíli v boji se změnami klimatu.

Při jednání o dohodě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je podle závěrů summitu G7 třeba pokročit ve všech jejích oblastech. Cílem je, aby základní rámec dohody byl známý co nejdříve, nejlépe ještě do konce letošního roku. Zástupci EU už dříve uváděli, že by chtěli konečnou dohodu podepsat do konce roku 2017.

V debatě o klimatických otázkách se představitelé velkých světových ekonomik dohodli na společné snaze zastavit globální oteplování. Do roku 2050 by se podle nich měl výrazně snížit podíl ropy a uhlí na výrobě elektřiny.

Státy se také shodly na potřebě omezit emise oxidu uhličitého (CO2) „v horní části" rozmezí, které doporučuje Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC). Ten mluví o potřebě snížit celosvětové emise CO2 o 40 až 70 procent proti úrovni roku 1990.

Reklama

Výběr článků

Načítám