Hlavní obsah

Orbán varuje před stěhováním národů

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Čelíme procesu moderního stěhování národů. Musíme tedy hledat odpověď na otázku, jaká bude Evropa po něm. Na konferenci pořádané v Budapešti Nadací Konrada Adenauera to řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Nyní se musíme vážně zabývat otázkou přistěhovalectví, protože později už bude tento proces nezvratný. Z multikulturální Evropy není cesty zpět, můžeme přijít o křesťanskou Evropu a kulturu našich národů,“ uvedl dále.

Předseda maďarské vlády odmítá kvóty určené Bruselem na přijímání uprchlíků. „Otázka migrantů je mnohem vážnější, než se na první pohled zdá, a má dalekosáhlé důsledky,“ dodal s tím, že může vést k nezvratné změně podoby evropské civilizace.

Míří především na ztracené voliče

Ve středečním rozhovoru pro maďarský deník Orbán ještě přitvrdil: „Multikulturalismus znamená spolužití křesťanství s islámem či asijskými náboženstvími. Uděláme všechno pro to, abychom Maďarsko před tím uchránili,“ řekl.

„Vítáme investory, umělce či vědce, kteří nejsou křesťané, nechceme se však s nimi mísit v masovém měřítku,“ řekl.

Protiimigrantskou rétorikou se snaží Orbán získat zpět voliče, kteří se od jeho strany FIDESZ v posledním období odklonili. Pořádá v zemi „národní konzultaci“ na téma přistěhovalectví. K tomu všemu chce přidat i billboardovou kampaň. „Pokud přijedeš do Maďarska, nemůžeš vzít práci Maďarům,“ hlásá podle serveru index.hu jeden z billboardů. Na dalším billboardu jsou vedle sebe slova přistěhovalec a terorista.

Server index.hu uvedl, že vláda objednala celkem 333 billboardů.

Server upozornil, že text plakátů navozuje u Maďarů xenofobii a strach z cizinců. Opoziční strana Společně avizovala, že pokud se billboardy objeví v ulicích maďarských měst, zorganizuje akci na jejich stržení.

Někteří diskutující na internetu se kampani vysmívají a tvrdí, že plakáty v maďarštině nemají žádný smysl a případní přistěhovalci jim nebudou rozumět. Jenže právě tím se Orbán odhalil a potvrdil, že kampaň není v konečném důsledku namířená na imigranty, ale na voliče.

Mluvčí vlády Zoltán Kovács přiznal, že z osmi miliónů dotazníků, které vláda rozeslala lidem s otázkami o přistěhovalectví, se zatím vrátilo pouze 200 tisíc. Vláda proto umožnila vyplnění dotazníku na internetu a připravuje zmíněnou billboardovou kampaň. „Ten, kdo přijede do Maďarska, se musí přizpůsobit zákonům a kultuře Evropské unie, našim zákonům a naší kultuře,“ zdůraznil mluvčí maďarské vlády.

Maďarsku 200 tisíc běženců

Lajos Kósa, místopředseda FIDESZ, varoval, že Maďarsko může během léta očekávat přísun 160 až 200 tisíc uprchlíků, kteří se na palubách charterových letadel vrátí z Německa, Švýcarska a Francie. Jde o imigranty, kteří nelegálně vstoupili do Maďarska, byli zde registrováni jako v první členské zemi Unie a pak odešli na Západ. Podle Kósi už plán na návrat imigrantů Budapešti oznámily vlády příslušných zemí.

Za tři roky dvacetinásobek
Maďarsko zaregistrovalo v roce 2012 celkem 2500 běženců
O rok později to už bylo osm tisíc
V roce 2014 číslo dosáhlo 42 tisíc uprchlíků
V prvních měsících letošního roku jich bylo už 50 tisíc
Podle maďarské vlády šlo o ekonomické migranty

Reklama

Výběr článků

Načítám