Hlavní obsah

Zemřel disident Pljušč, oběť zničující psychiatrické „léčby“ Sovětů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Moskva

Bývalý sovětský disident, Ukrajinec Leonid Pljušč, který byl v sovětské éře tři roky vězněn na psychiatrii a podroben zničující „léčbě”, zemřel ve čtvrtek ve Francii ve věku 76 let. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na disidentovy blízké.

Foto: Profimedia.cz

Leonid Pljušč na snímku z roku 1985

Článek

„Leonid zemřel ve čtvrtek ve svém domově u Paříže. Byl to skvělý člověk, který přečkal hrozné zkoušky,“ řekla AFP Pljuščova přítelkyně a bývalá disidentka Arina Ginzburgová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Matematik Pljušč se v Sovětském svazu aktivně zabýval rozšiřováním samizdatu, tedy nelegální literatury, než byl v roce 1972 zatčen v Kyjevě za „protisovětskou činnost“. Úřady mu měly za zlé hlavně to, že patřil k první organizované disidentské skupině v bývalém SSSR, bránící lidská práva.

Následujícího roku byl internován na psychiatrii v Dněpropetrovsku na východě Ukrajiny a pod záminkou, že trpí schizofrenií, musel téměř tři roky brát tzv. neuroleptika.

Neuroleptika, zvaná též antipsychotika, jsou léčiva schopná potlačovat bludy a halucinace. Kromě silného tlumivého účinku mívala v první generaci i závažné nežádoucí účinky.

Týraný léčebnou

„Pod vlivem neuroleptik jsem se brzy dostal do stavu emocionální a morální ,hluchoty‘, ztratil jsem paměť, nesouvisle jsem koktal nesmysly. Jako zaklínadlo jsem si říkal, že nesmím nic zapomenout, nekapitulovat. Měl jsem opravdu šílený strach,“ napsal Pljušč později ve svých pamětech, vydaných ve francouzštině pod názvem „Na karnevalu dějin“.

Díky mezinárodní kampani na Západě byl Pljušč v roce 1975 osvobozen a emigroval do Francie.

„Leonid Pljušč byl podroben nejstrašnějším zkouškám, mučení v pekle psychiatrických léčeben,“ uvedl jiný sovětský disident, nositel Nobelovy ceny, akademik Andrej Sacharov.

Pljuščův případ spolu s případy básnířky Natalije Gorbaněvské a generála Petra Hryhorenka pomohl odhalit zneužívání psychiatrie v éře sovětského vůdce Leonida Brežněva proti psychicky zcela zdravým odpůrcům komunistického zřízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám