Hlavní obsah

Letadlo s polskými politiky na cestě do Česka těsně uniklo havárii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polské letadlo, kterým do Česka mířili členové vedení Sejmu na dnešní společné zasedání s vedením Poslanecké sněmovny, jen těsně uniklo havárii. Informují o tom polská média, podle nichž již měl letoun na rozjezdové dráze značnou rychlost, pak byl však nucen prudce zabrzdit.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Na palubě letounu byli maršálek Sejmu Radoslaw Sikorski a další politici.

Článek

Společné jednání českých a polských zákonodárců ve Zbirohu na Rokycansku se kvůli tomu neuskuteční. Příčiny závady polské úřady vyšetřují.

Malý vládní letoun Embraer, na jehož palubě byli maršálek Sejmu Radoslaw Sikorski, trojice vicemaršálků a další politici, podle jejich svědectví nabral značnou rychlost, těsně před vzletem však začal brzdit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vicemaršálek Jerzy Wenderlich řekl televizi TVN24, že stroj „nabral značnou rychlost, možná se i lehce odlepil od země“. „Bylo to dost stísňující. Ve svém životě jsem zažil během cest hodně nebezpečných situací, ale tahle vypadala dost vážně,“ řekl jednašedesátiletý politik. Pilot poté podle politika pasažérům řekl, že zastavil kvůli problémům s navigací.

„To, co jsme zažili, bylo deprimující. Jak je vůbec možné, že letadlo v takovém stavu dostalo povolení k letu? Během rozjezdu jsme náhle ucítili, jak se na startovní dráze dramaticky zmítá a pilot s ním svádí boj. Naštěstí ho vyhrál,“ poznamenal Wenderlich.

„Nikdy nezapomenu na strach v očích a hrůzu v tváři letušky, která nás doprovázela. Určitě jsem byla stejně zelená jako ona. Všichni jsme věděli, jak to může skončit,“ řekla TVN24 Elzbieta Radziszewska, poslankyně Občanské platformy.

Poslankyně Monika Wielichowská na Twitteru zveřejnila fotografii letadla a napsala, že „pilot situaci zvládl“.

Podle polského leteckého experta Michala Fiszera mohlo dojít k situaci, kdy pilotům zmizely z monitoru veškeré informace o rychlosti a výšce letadla. „Nebylo tedy bezpečné odlepit se od země,“ prohlásil v rozhovoru s TVN24.

Hledá se náhradní termín

Tiskový tajemník předsedy Poslanecké sněmovny Jan Nováček uvedl, že obě strany hledají náhradní termín. Předseda Sněmovny Jan Hamáček a maršálek Sejmu Radoslaw Sikorski se dohodli, že se jednání obou dolních komor uskuteční nejpozději do polských voleb, které se konají v říjnu.

Zástupci českého a polského parlamentu chtěli ve Zbirohu diskutovat například o dalším směřování visegrádské čtyřky, které bude Praha od léta předsedat. Chtěli mluvit i o současném dění kolem ukrajinské krize, v níž se Polsko velmi aktivně angažuje, či o spolupráci obou sousedních zemí.

Po katastrofě ve Smolensku, během níž 10. dubna 2010 zahynul polský prezident Lech Kaczynski s celým 86členným doprovodem a posádkou, byl 36. zvláštní vojenský pluk dosud převážející ústavní činitele kvůli množství pochybení zrušen. Místo něho byla za tímto účelem vytvořena Základna letecké přepravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám