Hlavní obsah

Naše kamióny jsou v obležení, agresivita uprchlíků roste, stěžují si čeští řidiči ve Francii

Novinky, jas

Rostoucí počet uprchlíků, kteří v posledních měsících míří zejména z Afriky do Evropy, se začal nepříjemně dotýkat i českých dopravců, kteří jedou z Calais na Britské ostrovy. Francouzský přístav je doslova v obležení migrantů toužících se dostat za pomoci některého z kamiónů přes kanál La Manche. Uprchlíci jsou přitom stále agresivnější a byl zaznamenán i případ napadení řidičů. O tristní situaci v úterý informovalo sdružení dopravců Česmad Bohemia.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Běženci neváhají šplhat po kamiónech

Článek

Dopravci se s uprchlíky v okolí přístavu setkávají již několik let, v poslední době ale jejich roste jejich počet i agresivita. Vše vyvrcholilo minulý týden, kdy byli dva čeští řidiči fyzicky napadeni, když se pokoušeli zabránit migrantům dostat se za kanál na jejich autech.

„Vozidla obklopují hrozny uprchlíků a stoupá i jejich agresivita,” okomentoval pro Novinky momentální stav v okolí přístavu Karel Klouda ze společnosti ZDEMAR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Moji řidiči se pokusili sundat lidi, kteří jim lezli po vozidle a v podstatě byli zahnáni zpátky do kabiny. Přičemž utečenci po nich házeli kameny a zdokumentovanou máme i díru v návěsu, neboť po nich hodili nějakou nabroušenou trubku,” popsal situaci Klouda.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Migranti se snaží dostat do Velké Británie stůj co stůj.

„Zoufalí běženci, kteří na kamióny naskakují, mnohdy i za jízdy otevírají nákladová vrata a pokouší se ukrýt v nákladovém prostoru, ale často i na velice bizarních místech na nápravách či rezervě,” vylíčil situaci v Calais Klouda.

„Řidiči, kteří se snaží ochránit svůj náklad a samozřejmě se také vyhnout drastické pokutě na britské straně, se však stále častěji setkávají s přímým násilím. Bohužel s rostoucím počtem uprchlíků agresivnímu davu není často schopna čelit ani místní policie,” dodal.

Česmad proto apeluje na dopravce, aby co nejlépe zajistili svou techniku a obrátil se i na ministerstvo zahraničí a Mezinárodní unii silniční dopravy.

Pokud by se některému z uprchlíků podařilo se dostat za pomoci kamiónu do Velké Británie, hrozila by dopravci pokuta v řádu tisíců liber a řidič by mohl být zadržen.

Policie zasahovala v táborech běženců

Francouzská policie se v poslední době potýká s rostoucími problémy s uprchlíky. V úterý strhla nejen tábořiště ilegálních imigrantů v Paříži, ale také dvě u Calais, kde došlo v posledních dnech k násilnostem. Jeden z táborů byl poblíž tunelu pod Lamanšským průplavem.

Foto: ZDEMAR

Návěs poškozený hozenou trubkou.

Z dvou táborů v Calais vystěhovala policie na 140 migrantů a odvezla je do střediska pro uprchlíky. Obešlo se to bez násilí, uvedla televize Sky News.

V pondělí ale bylo při potyčce v jednom z táborů u Calais zraněno 20 lidí, z nichž 14 skončilo v nemocnici. Nepokoje mezi Eritrejci a Somálci propukly, když byl zapálen stan jednoho z imigrantů. Obě etnika se do sebe pustila vyzbrojena noži, železnými tyčemi a kameny. Situaci muselo uklidnit padesát policistů.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Silnice jsou obležení uprchlíků.

Byl to poslední v řadě násilností. Minulý týden byl jeden imigrant postřelen během potyčky mezi pašeráky ve středisku pro imigranty. Tehdy bylo zraněno 14 lidí, uvedl list The Independent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám