Hlavní obsah

Rusko spaluje těla vojáků padlých na Ukrajině v mobilních krematoriích, tvrdí novinář

– New York

Rusko používá na Ukrajině mobilní krematoria, v nichž spaluje ostatky padlých ruských vojáků. Uvedl to Josh Rogin, reportér a sloupkař agentury Bloomberg. V rozhovoru pro CNN uvedl, že se používají pece na nákladních automobilech určené původně k likvidaci těl uhynulých zvířat.

Rusko spaluje těla vojáků padlých na Ukrajině v mobilních krematoriíchVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Rogin se zajímal, proč se nedaří najít těla padlých ruských vojáků na Ukrajině, která by posloužila jako důkaz, že v zemi působí příslušníci ruských ozbrojených sil.

Ruští aktivisté i ukrajinští bloggeři získali podle Rogina řadu dokumentů nejen o přítomnosti ruských vojáků, ale i o tom, že tam zahynuli. Nikdy ale nebyla objevena jejich těla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něj ostatky nejsou k dispozici, protože Rusko si přivezlo na Ukrajinu mobilní krematoria, v nichž se padlí spalují přímo na místě bojů. To podle něj pomáhá maskovat nasazení ruských sil na Ukrajině, o jejichž přítomnosti Západ opakovaně hovoří, ale Moskva ji popírá.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Hroby ukrajinských separatistů u Doněcku

Mobilní krematoria jsou na nákladních automobilech a původně měla sloužit k likvidaci uhynulých zvířat.

O krematoriích mluví i američtí představitelé 

O mobilních krematoriích řekl Roginovi šéf sněmovního výboru pro ozbrojené síly Mac Thornberry: „Rusové se pokoušejí skrýt své oběti tím, že s sebou berou mobilní krematoria. Pokoušejí se je ukrýt nejen před světem, ale i před Rusy, kterých se to týká.“ Tím měl na mysli rodinné příslušníky, kteří pátrají po zmizelých vojácích.

Thornberry podle Rogina uvedl, že důkazy o jejich užití má jak z amerických, tak z ukrajinských zdrojů, ale že nemůže uvést podrobnosti, protože jde o tajné informace. Osobně jim však věří. „Co jsme slyšeli od Ukrajinců, silně podporuje zjištění amerických tajných služeb,“ řekl Thornberry.

O mobilních krematoriích se zmiňoval i zástupce demokratů ve výboru Seth Moulton, který byl koncem března s Thornberrym na Ukrajině. Poslal tweet o jejich použití, ale bez uvedení zdroje. „Slyšeli jsme o tom z různých zdrojů dost, abych byl přesvědčen o pravdivosti této informace,“ řekl Moulton a zmiňoval, že důvodem jejich využití jsou problémy Moskvy s rodinami padlých.

O přesunu mobilních krematorií na Ukrajinu mluvil v lednu v době prudkých bojů o Debalcevo i šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentym Nalyvajčenko. Podle něj hranice přejelo během čtyř dnů sedm nákladních vozidel s krematorii: „Každé z těchto krematorií spálí za den osm až deset těl.“

Dosud však američtí představitelé o jejich užití nemluvili, i když se objevila videa. U nich však nebyla ověřitelná věrohodnost, zejména to, že jejich záběry pocházejí přímo z Ukrajiny.

Další mrtví na Ukrajině

Dalších nejméně osm lidí, z toho pět civilistů, přišlo za posledních 24 hodin o život při ozbrojených střetech na východě Ukrajiny. Zraněno bylo minimálně 15 osob. Mluvčí ukrajinského prezidenta Oleksandr Motuzjanyk dopoledne uvedl, že od úterý zemřel při bojových akcích jeden ukrajinský voják a dalších osm bylo zraněno. Luhanský gubernátor Hennadij Moskal upřesnil, že voják podlehl zraněním, která utrpěl při intenzivní palbě povstalců z minometů a granátometů u vesnice Rodina v Luhanské oblasti.

Moskal na svém webu rovněž zmínil, že časně ráno rebelové ostřelovali z minometů sídliště ve městě Popasna. Ve sklepě jednoho ze zasažených domů, který vzplál, zemřela sedmapadesátiletá žena, která se tam ukrývala.

Separatisté obvinili vládní síly, že za uplynulých 24 hodin porušily příměří více než třicetkrát. V samozvané Doněcké lidové republice hlásí 25 případů útoků, při nichž zemřelo pět lidí, další čtyři utrpěli zranění. Mluvčí separatistů Eduard Basurin podle agentury DPA upřesnil, že během střetů zemřeli čtyři civilisté ve městě Horlivka. O život podle něj od úterý přišli také dva bojovníci, neupřesnil místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám