Hlavní obsah

Mé tažení proti alkoholu byla chyba, přiznal Gorbačov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

První a zároveň poslední prezident již neexistujícího Sovětského svazu Michail Gorbačov po 30 letech přiznal, že jeho kampaň proti nezřízenému pití alkoholu v zemi byla chybná. Řekl to v rozhovoru, který v pátek zveřejnil list Komsomolskaja pravda.

Článek

"Myslím, že kampaň proti alkoholu byla přece jen chybná v tom, jakým způsobem se prováděla. Týká se to zavírání obchodů, zejména v Moskvě. Velkých front. Růstu výroby samohonek. Zmizení cukru z obchodů. Bylo třeba ne provádět kampaň, ale vést plánovaný dlouhodobý boj proti alkoholismu," zhodnotil Gorbačov svou nepodařenou prohibici.

Podle jeho slov přijetí příslušných opatření, která se v tehdejším ústředním výboru vládnoucí komunistické strany připravovala šest let, mělo za cíl snížit vysokou míru alkoholismu mezi občany Sovětského svazu.

Nezřízené pití

"Víte, v letech, která předcházela zahájení této kampaně, se mezi lidmi skutečně nezřízeně pilo. Už (bývalému generálnímu tajemníkovi ÚV KSSS Leonidu) Brežněvovi přicházely hořké dopisy: 'Všude kolem se pije, děti vůbec neznají své věčně opilé rodiče, kteří někde mizejí, a rodiče zapomínají na děti'," připomněl Gorbačov.

"Otec takzvané perestrojky a glasnosti" – tedy politiky změn, jež postupně vedly k rozpadu Sovětského svazu a k pádu komunistických režimů nejen v SSSR, ale i v dalších zemích východní a střední Evropy včetně Československa – je nicméně přes nedostatky kampaně přesvědčen, že přinesla i něco pozitivního.

"Ano byly chyby – díry v rozpočtu, fronty. Byla tam ale i pozitivní věc – pokles úmrtnosti, začalo se rodit více dětí. Během protialkoholické kampaně zemřelo o 1,6 miliónu lidí méně než v předchozích letech. Výrazně se snížil počet nehod ve výrobě, na silnicích," řekl Gorbačov.

Kampaň se pak podle něj musela zastavit především kvůli rozpočtovým ztrátám a kvůli rostoucí nespokojenosti lidí.

"Vystřízlivění společnosti nelze dosáhnout naráz. Na to jsou potřeba léta. A bojovat je nutné bez přestávek, neustále. Myslím, že i nyní je třeba bojovat s alkoholismem. Pokud toho necháme, bude ještě hůř," varoval Gorbačov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám