Hlavní obsah

Migranti neměli v soutěsce kam utéct, vlak jich 14 zabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje

Ve střední Makedonii přišlo o život 14 uprchlíků, které zachytil ve čtvrtek v noci vlak v blízkosti města Veles. Další ze skupiny migrantů byli zatčeni. Oznámila to v pátek makedonská televize a srbská stanice B92. Uprchlíci byli ze Somálska a Afghánistánu.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Do skupiny uprchlíků vjel mezinárodní rychlík ve čtvrtek ve 22.30 v soutěsce u stanice Pčinja na trati mezi Velesem a Skopjí. Vlak byl na cestě ze Soluně do Bělehradu.

Strojvůdce zahlédl skupinu asi 50 lidí a začal houkat, ale uskočit stačila jen část běženců. Byli právě ve velmi úzkém místě, kde není možnost dostat se rychle dál od kolejí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie ve Velesu potvrdila, že skupina uprchlíků byla početná. Nejméně deseti migrantům se podařilo utéct, policie se je snaží dopadnout. Osm lidí bylo zatčeno, většinou šlo o příbuzné obětí. Jejich výslechy ukázaly, že ve skupině byli hlavně Somálci a Afghánci. Těla mrtvých byla převezena do Velesu.

Makedonská agentura MIA oznámila, že trasu používají zejména běženci z Afriky a Blízkého východu, kteří se do Makedonie dostávají z Řecka. Přesouvají se v noci pěšky obvykle po železničních kolejích, aby nesešli z cesty v neznámém terénu. Občas jsou hlášeny nehody, ale dosud nikdy tak tragická jako ta čtvrteční.

Makedonská média zkritizovala Řecko, že umožňuje volný pohyb uprchlíků, kteří tamní úřady žádají o azyl. Mnozí se rozhodnou dostat se do bohatších evropských zemí a volí trasy přes Makedonii, Srbsko a Bulharsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám