Hlavní obsah

Britský pár se vydal za Islámským státem i se čtyřmi dětmi

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Sara (29) a Asif (33) Malikovi chtěli ze svých dětí vychovat skutečné muslimy. Britské prostředí, v němž žili, jim to ale podle jejich názoru neumožňovalo.

Foto: Turkish Government, ČTK/AP

Sara Maliková s kočárkem na fotografii zveřejněné tureckými úřady

Článek

Proto se rozhodli pro změnu. Se svými čtyřmi dětmi od jednoho roku do sedmi let se vydali do chalífátu vyhlášeného na syrském a iráckém území zabraném ozbrojenci Islámského státu. Podle listu Hürriyet jejich pouť za „správnou výchovou“ skončila v Turecku. Tam je na žádost britských úřadů zadržela policie.

Na cestu se Malikovi podle listu vydali 7. dubna. Tehdy podle sousedů svůj domov ve Slough v Berkshiru 30 kilometrů západně od Londýna viděli naposledy. Vyděšení příbuzní po nich podle londýnské policie nechali 16. dubna vyhlásit pátrání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tušili, kam se Asif se Sarou i s dětmi chtějí vydat, ale nedokázali jim v tom zabránit,“ sdělil konstábl John Campbell. „Měli velký strach, protože moc dobře věděli, že rodina míří do extrémně nebezpečné oblasti, kam rozhodně není radno brát malé děti,“ dodal.

Projeli celou Evropu

Při pátrání po stopách rodiny vyšlo najevo, že Malikovi do Turecka nezamířili letadlem. Ze záběrů bezpečnostních kamer je zřejmé, že projeli prakticky celou Evropu – z Londýna lodí do francouzského Calais, potom dál autem až do Maďarska a pak přes Řecko do Turecka.

V hotelu na ankarském průmyslovém předměstí Ostim je ale v pondělí zadržela turecká policie.

Britská policie podle listu The Guardian při pátrání po motivaci pro přestěhování za Islámským státem zjistila, že Asif byl více než deset let členem zakázané extremistické skupiny al-Mudžahirún.

Našly se také fotografie, na nichž Asif před libanonským velvyslanectvím v Londýně drží transparent s nápisy „Zastavte teror proti sunnitům“ a „Islámský stát je řešení“.

Reklama

Výběr článků

Načítám