Hlavní obsah

Američané cvičí ukrajinské vojáky přímo v Donbasu, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Moskva má zprávy o tom, že američtí instruktoři poskytují přímo v bojových zónách v Donbasu výcvik bojovníkům ukrajinské Národní gardy. Agentuře Interfax to ve čtvrtek řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Prohlásil zároveň, že informace americké vlády o údajné přítomnosti ruských vojáků na východě Ukrajiny „překvapují svou nekompetentností”.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na východní Ukrajině

Článek

"Znepokojení veřejnosti by měl vyvolat fakt, že američtí vojenští instruktoři cvičí ukrajinské gardisty v provádění útočných akcí v městských podmínkách. Neodehrává se to ale ve Lvovské oblasti, jak to líčí ukrajinské televizní kanály, nýbrž bezprostředně v zónách bojových akcí u měst Mariupol, Severodoněck, Artemivsk a Volnovacha," uvedl Konašenkov.

Jeho tvrzení Pentagon odpoledne popřel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na střelnici Javoriv u Lvova začalo počátkem týdne společné cvičení ukrajinských vojáků a amerických výsadkářů. Manévry, do kterých se vedle asi 300 Američanů postupně zapojilo 900 ukrajinských vojáků, ostře kritizovala Moskva. Výcvik vojáků nedaleko polských hranic potrvá asi šest měsíců.

Zprávy o přítomnosti amerických vojenských instruktorů na východě Ukrajiny se objevily v minulých dnech v několika ruskojazyčných ukrajinských médiích a zpravodajských serverech doněckých a luhanských povstalců.

Nařčení o přesouvání techniky popřel

Konašenkov se zároveň ohradil proti zprávám amerických diplomatů o přesouvání ruské bojové techniky přes ukrajinské hranice. Podle nedávného prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfové jde v poslední době zejména o prostředky protivzdušné obrany. Podle ruského mluvčího jsou podobná tvrzení "překvapivě nekompetentní".

Reklama

Související články

Putin: Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ

Rusy a Ukrajince považuje prezident Vladimir Putin za jeden národ, i když přiznal, že teď není pravá doba na podobné výroky. Putin ve čtvrtek odpovídal na...

Výběr článků

Načítám