Hlavní obsah

Putin prý málem uhořel v sauně - kvůli Schröderovu pivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se během dnešní rekordně dlouhé televizní debaty s národem svěřil i s příhodou, jak svého času spolu s bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem málem uhořel v sauně. Prý kvůli pivu.

Foto: Profimedia.cz

Gerhard Schröder (vpravo) a Vladimir Putin jsou dlouholetí přátelé. Snímek je z června 2012.

Článek

"Spolu s bývalým kancléřem, panem Schröderem, jsme jednou byli u mě v rezidenci. Stalo se to před lety, kdy přijel a šli jsme do sauny, která začala hořet," vyprávěl Putin.

Hostitel samozřejmě vybízel k úprku před plameny, ale Schröder odmítl. "Zrovna si nalil sklenici piva. Říkám mu: ,Gerharde, musíme odtud rychle vypadnout, hoříme!´ Ale on odpověděl, že půjdeme, až dopije!"

Zkrátka, Schröder se podle Putina projevil jako pořádný chlap: nejprve se věnoval pivu, pak spasení života. "Sauna úplně shořela. Už jsme si tam nesedli," konstatoval prezident. Ujistil však, že ani tato příhoda ho nepřipravila o zálibu v saunování.

Kamarádi

Schröder před rokem sklízel ve vlasti kritiku za to, že s Putinem slavil své sedmdesátiny v jednom z petrohradských paláců. Německá vláda se od počínání bývalého kancléře distancovala, Schröder se ale hájil, že schůzka s Putinem prý napomohla k propuštění evropských pozorovatelů ze zajetí u proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Schröder se po odchodu z velké politiky v roce 2005 ujal výnosné funkce předsedy dozorčí rady společnosti Nord Stream AG, která vybudovala stejnojmenný plynovod směřující z Ruska po dně Baltu do Německa. Putin je Schröderovým osobním přítelem a často ho prý navštěvuje v Rusku. Ruský prezident, který byl v sovětské éře rezidentem obávané rozvědky KGB v Drážďanech, němčinu ovládá a vůči Německu prý chová sympatie.

Se Schröderovou nástupkyní v čele německé vlády prý Putinovy vztahy nejsou tak vřelé; Angela Merkelová údajně ruskému prezidentovi neodpustila, že svého času zneužil její fobie ze psů a zastrašoval ji svou fenkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám