Hlavní obsah

Putin: Máme problémy, ale daří se je zvládnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v tradiční televizní debatě, kde odpovídal na dotazy obyvatel federace, přiznal, že Rusko mělo loni problémy s inflací a s propadem hodnoty rublu. Podle něj se ale většinu obtíží už daří zvládat.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na živé televizní debatě.

Článek

„Nyní vidíme, že se zvedá kurz rublu, podařilo se nám ochočit inflaci, HDP se zvedl, zaznamenali jsme růst 0,7 procenta,“ řekl Putin na úvod a přiznal, že ceny v minulých měsících stouply, v březnu se pak podle šéfa Kremlu stabilizovaly.

„Vidíme mírný pokles koupěschopnosti, což souvisí s poměrně vysokou inflací, ale právě v březnu se inflace začala zpomalovat,” upřesnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruský prezident připustil i další potíže: „Loňský rok jsme měli mírný rozpočtový deficit 0,5 procenta, ale zabránili jsme většímu propadu. V tomto roce ještě předpokládáme určitý pokles výroby, ale už v počátku roku jsme předpokládali, že zaznamenáme výrazný pokles, který ale nenastal. Hospodářská neurčitost způsobila odliv kapitálu, ale nevidím v tom nic katastrofálního. Bankovní sektor dosáhl dobré dynamiky. Aktiva našich národních bank se zvýšila a poprvé byl vyšší HDP země.“

Podle Putina si ale zotavení hospodářství zasaženého nízkými cenami ropy a západními sankcemi vyžádá dva roky. O potřebě dvou let nutných k obnovení ekonomiky přitom stejně mluvil už loni. Ohlásil pokles úroků půjček ze stávajících 14 procent na 12.

Víc kritiky

Putin také přiznal tlak na kurz rublu a nízké ceny ropy: „To je pro nás bohužel špatná zpráva a bude poměrně těžké toto změnit.“

Odmítl ale názor, že Rusko jen čeká, až se zvedne cena ropy. Podle něj sice ceny této suroviny mírně stouply, ale ne tak, aby to vedlo k takovému zpevnění rublu, jaké nastalo. Podle něj se prokázalo, že se nenaplnil černý scénář.

Putin také zmínil dopad sankcí, ale uvedl, že se má jejich dopadu využít, „abychom se v naší zemi dostali na dokonalejší způsoby řízení ekonomických procesů. Mnoho závisí na nás.” Zdůraznil, že je potřeba kritizovat vládu i gubernátory, aby pracovali lépe.

Varování exministra financí

Ekonomické potíže zmínil i bývalý ministr financí Alexej Kudrin. „Starý model růstu se přežil a nový nefunguje. Během prvního prezidentského období byl růst sedmiprocentní a cena ropy byla 30 dolarů a nyní, bude-li cena 60 až 70 dolarů, bude růst v průměru procento a půl, což je méně než ve světě. Také nebudou peníze na investice do modernizace, protože stávající stav potrvá do roku 2018,“ uvedl. Zároveň varoval, že taková situace může ohrozit i obranyschopnost Ruska.

Putin Kudrina napomenul, že se na tom podílel i on, ale přiznal, že je potřeba zabývat se realitou, přišel ale jen s obecnými prohlášeními: „Musíme zlepšit podmínky pro podnikání, pro soukromé investice, zlepšit úvěrovou a měnovou politiku.“ Připustil ale, že se to snáze říká, než dělá.

Velkou kritiku Putin utržil za vysoké úrokové sazby, kdy se výrazně zhoršila dostupnost půjček, takže mnozí mají potíže splácet hypotéky nebo si brát půjčky na investice.

Využít sankce

Putin také uvedl, že hospodářské problémy by mohly mít pro fungování ruské ekonomiky i své klady: „Je třeba využít těchto (západních) sankcí, abychom se dostali k novým perspektivám, abychom to využili pro vlastní prospěch.”

Zmínil, že v posledních letech hodně rostly mzdy a jejich růst předstihl růst produktivity. To kritizoval i Kudrin jako neúnosné. Putin ale namítal, že dopady na obyvatele nesmějí být příliš tvrdé.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

„Vláda zmrazila valorizaci některých výdajů. Vím, že vaši kolegové říkají, že to nestačí, že je potřeba zmrazovat příjmy obyvatelstva, že mzdy rostou příliš rychle, že je potřeba zvýšit věk odchodu do důchodu, jinak nebudeme mít v rovnováze penzijní systém. Ale aby bylo možné připravit ekonomický plán, musí nám lidé důvěřovat, musíme mít jejich srdce, pak budou podporovat naše plány a budou připraveni i trochu trpět. Pokud nebudeme sledovat to, co se děje v reálném životě, tak se vrátíme do devadesátých let, vláda ztratí důvěru a budeme muset řešit sociální problémy, což bude stát daleko víc peněz.“

Reklama

Výběr článků

Načítám