Hlavní obsah

Vládní vojáci střílejí ukrajinské gardisty, tvrdí separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Za posledních 24 hodin si boje na Ukrajině vyžádaly dalšího mrtvého na straně vládních vojáků. Podle Ukrajinské pravdy to ve čtvrtek oznámil štáb protiteroristické operace ATO s tím, že další dva vojáci byli zraněni. Separatisté ale tvrdí, že dochází ke střetům mezi ukrajinskými gardisty a vojáky.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci zaujímají pozice u Azovského moře.

Článek

„Za posledních 24 hodin následkem bojů jeden náš voják zahynul a dva byli zraněni,“ řekl mluvčí ATO Andrij Lysenko. V posledních dnech prudce stoupl počet i intenzita konfliktů na březích Azovského moře i u Doněcku.

Boje zmínili i povstalci. Ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky Edudar Basurin dokonce uvedl pro DNR-News, že dochází i ke střetům mezi ukrajinskými vojáky a příslušníky ukrajinské národní gardy: „Tato skutečnost byla včera zaznamenána u osady Pisky. Ukrajinský prapor OUN (toto označení z dob banderovců používají separatisté pro prapory – pozn. red.) tam byl ostřelován vojáky ozbrojených sil Ukrajiny, kteří z ostřelování obvinili vojáky Doněcké lidové republiky.“

Z jeho vyjádření není jasné, zda šlo o záměr či omyl. Ukrajinské zdroje se o tom nezmínily.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Přesuny techniky

Podle vojenského experta Dmytra Tymčuka také zesílily přesuny vojenské techniky separatistů. Zaznamenány byly přejezdy 27 vozidel. Nejvíce se jich přesouvalo na severu, kdy mířily z luhanského Alčevsku do Debalceva a k Jenakijevu i k Horlivce.

Další mířila do Starobeševa a do Snižného. Do Doněcku přijelo z Makijivky sedm tanků, z nichž dva se účastnily bojů v Debalcevu.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Poškozený obrněný transportér separatistů u Šyrokyna

V Doněcku byly zjištěny přesuny stovky bojovníků separatistů s pěti tanky a třemi nákladními automobily a 120mm minomety

Bilance dětských obětí

Ve středu Jana Čepikovová, která má na starosti práva dětí, oznámila, že si boje na území samozvané Doněcké lidové republiky vyžádaly životy 67 dětí. S odvoláním na OSN dodala, že do Ruska odjelo kvůli bojům z Ukrajiny přes 2000 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám