Hlavní obsah

Stavbaři na novém ruském kosmodromu stávkují, někteří drží hladovku

Kvůli nevyplaceným mzdám stávkuje zhruba stovka stavbařů pracujících na novém ruském kosmodromu Vostočnyj. Podle agentury TASS jsou důvodem přerušení nevyplacené mzdy. Dvě desítky pracovníků dokonce zahájily hladovku. Zastavení práce může navýšit několikaměsíční časový skluz, do něhož se stavba dostala.

Foto: Profimedia.cz

Vznikající kosmodrom Vostočnyj

Článek

Podle tiskové služby prokuratury Amurské oblasti, v níž se nově budovaná pýcha ruské kosmonautiky nachází, jedna ze subdodavatelských firem od začátku roku dluží 214 dělníkům na výplatách 14 miliónů rublů (přes šest miliónů korun).

Představitel oblastních úřadů Jurij Volkodav podle TASS dnes slíbil, že všechny dlužné mzdy budou vyplaceny do 10. dubna.

První raketa by měla startovat již na podzim

Kosmodrom Vostočnyj se začal budovat v roce 2010 a podle agentury TASS by jeho stavba měla být ukončena k letošnímu 30. listopadu. V jeho areálu budou kromě jiného dvě odpalovací rampy, letiště, závody na výrobu paliva, 115 kilometrů silnic a 125 kilometrů železničních tratí. Komplex by měl být dokončen do roku 2018, kdy se také počítá s prvním startem pilotovaného letu.

Vůbec poprvé by z Vostočného měla raketa vyletět do vesmíru už letos v prosinci za přítomnosti prezidenta Vladimira Putina. Stavbaři ale před třemi dny upozornili na velké problémy, zejména na nepořádek na staveništi a váznoucí financování. TASS v této souvislosti napsal, že práce na startovních rampách zaostávají čtyři měsíce za harmonogramem, na infrastruktuře je skluz tři měsíce a na řídícím a kontrolním stanovišti dva.

Vostočnyj má Rusko zbavit závislosti na kosmodromu Bajkonur, který leží na území sousedního Kazachstánu. Na jeho vybudování Moskva dosud vynaložila přes 100 miliard rublů. Komplex se nachází asi 8000 kilometrů východně od ruské metropole nedaleko obce Uglegorsk, která by měla být pojmenována po Konstantinu Ciolkovském, ruském vědci považovaném za zakladatele soudobé kosmonautiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám