Hlavní obsah

Ukrajinští policisté zatýkali na jednání vlády, v přímém přenosu televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinští policisté ve středu během jednání vlády zatkli dva vysoké státní úředníky. Jedním z nich je šéf Státního úřadu pro mimořádné situace Serhij Bočkovskyj, pod kterého spadají všichni záchranáři a hasiči, druhým jeho tajemník Vasyl Stoeckij. Jsou podezřelí z korupce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na zasedání ukrajinské vlády se před kamerami zatýkaloVideo: Reuters

 
Článek

Oba byli odvedeni v poutech z jednání kabinetu, které navíc v přímém přenosu vysílala televize.

Podle policistů oba zorganizovali rozsáhlou korupční síť související s nákupem předražených maziv od společnosti Jukojl a Aljans. Do tendru nepustili nikoho s nižší nabídkou cen, uvedla Ukrajinska pravda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oba byli odvoláni z funkcí. „Vláda podporuje rozhodnutí o odvolání vedoucího a prvního tajemníka i celého vedení napříč úřadem pro mimořádné situace,“ uvedl premiér Arsenij Jaceňuk, který schválil zásah před kamerami. Chtěl tak propagovat vládní tažení proti korupci.

„Zatímco země je ve válce a my počítáme každý halíř, tak oni okrádali lid a stát. Tak dopadne každý, kdo porušuje zákon a kdo se vysmívá ukrajinskému státu,“ prohlásil Jaceňuk.

Podle ministra vnitra Arsena Avakova, který o jejich odvolání požádal, šla část peněz z úplatků na konta obou zadržených vedoucích. Uvedl také, jaké částky odevzdávali na vyšší místa vedoucí záchranářů a hasičů z jednotlivých oblastí.

„Vinnyca dala 50 tisíc hřiven (necelých 50 tisíc korun), Volyň 40 tisíc, Kyjevská oblast 100 tisíc, Kyjev 200 tisíc,“ uvedl Avakov. Podle něj budou oba obviněni do 24 hodin. Nyní probíhají prohlídky v jejich bytech.

Bočkovskyj je ve funkci od dubna 2014, podílel se na záchranných pracích po zřícení malajsijského letounu na východě Ukrajiny. Stěžoval si například, že separatisté brání záchranářům pracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám