Hlavní obsah

Separatisté na Donbasu střílí z velkorážných houfnic a vedou psychologickou válku

Kyjev/Doněck

Velení ukrajinské armády a separatisté v Donbasu na východě země se navzájem obviňují, že navzdory dohodnutému příměří nasazují do bojů těžké zbraně, které podle mírových dohod měly být staženy z fronty. Podle ukrajinského analytika Dmytra Tymčuka střílejí vzbouřenci salvami ze 122mm houfnic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při ostřelování vesnice Pisky u Doněcku bylo zraněno sedm lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Během uplynulé noci protivník od osmi večer do páté hodiny ráno ostřeloval pozice našich vojsk,“ ohlásila armáda podle agentury Interfax-Ukrajina. Separatisté vedli palbu nejen z ručních zbraní, ale i z minometů, tanků a raketometů. Terčem jejich palby se mimo jiné stala vesnice Orechovo v Luhanské oblasti.

Tymčuk uvedl, že u Avdijivky během posledních 24 hodin pětkrát ostřelovali čelní pozice ukrajinských sil ze 122mm houfnic D-30 a samohybných SAU 2S1 Gvozdika. Zdůraznil, že nešlo o ojedinělé výstřely, ale o palby salvami. Dvakrát zaútočily čtyři osamocené tanky taktikou udeř a uteč.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Separatisté cvičí u Debalceva

Z minometů se zase střílelo u doněckého letiště. Vojáci také odrazili další útok na Šyrokyno u Mariupolu u Azovského moře, vedený též s podporou 120mm minometů. Jen během noci separatisté podle armády porušili příměří v 17 případech.

Fingované útoky a psychologická válka

Tymčuk také upozorňuje na neustálé přesuny dvou až tří čet ve vzdálenosti 800 metrů od pozic ukrajinských sil, které napodobují útoky a ostřelování pozic ukrajinských vojáků. Označil to za psychologickou válku, která má znervóznit ukrajinské jednotky.

Ukrajinská televize TCN dokonce uvedla, že Moskva spustila kampaň Ruské jaro 2, jejímž cílem je destabilizovat situaci na Záporoží a v Charkovské oblasti, ale i v Oděse a Chersonu. Za kampaní stojí skupina Antimajdan.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinští dobrovolníci z pluku Azov střílí z děla

V Oděse v bytě dobrovolnice Alevtyny Korotké došlo k výbuchu. Nikdo nebyl zraněn, i když exploze vyrazila okna i v sousedních bytech. V domě nebyl cítit plyn, proto se spekuluje o možnosti atentátu.

Střelba na doněckém nádraží

Podle povstalecké agentury DNS News ukrajinská armáda v neděli zasáhla dělostřeleckou palbou nádraží v Doněcku a vážně je poškodila. Na nádraží přijeli pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Reklama

Výběr článků

Načítám