Hlavní obsah

Zvažme dodání zbraní Ukrajině, apeluje vrchní velitel NATO Breedlove

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Vzhledem k situaci, která panuje na Ukrajině, kdy se proti ní využívají nejrůznější prostředky, by měl Západ zvážit dodávky zbraní určených k obraně. V Bruselu to v neděli prohlásil vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove

Článek

„Jsme svědky toho, že se proti Ukrajině používají diplomatické, informační, vojenské i ekonomické prostředky,“ řekl Breedlove, když odpovídal na otázku, zda je pro to, aby západní země poslaly na Ukrajinu obranné zbraně. „A tak si myslím, že Západ by měl v reakci na to zvážit všechny prostředky,“ řekl.

Připustil, že takový krok by mohl znamenat destabilizaci situace na Ukrajině. Ale „nic nedělat může být také destabilizující“, dodal.

Podle Breedlovea také zpravodajské informace NATO ukazují na „znepokojivý“ vojenský vývoj na východě Ukrajiny. Obává se, zda je dodržována dohoda o příměří, dosažená v únoru v Minsku.

Pro dodávky byl už dříve

Na východě Ukrajiny už téměř rok bojují proruští separatisté proti ukrajinské armádě. Západ obviňuje Rusko, že do oblasti posílá vojáky i bojovou techniku, Moskva to ale popírá.

Breedlove se pro dodávky zbraní Ukrajině vyslovil podle listu The New York Times již začátkem února. [celá zpráva] Americká vláda dodávky zbraní zatím nezvažuje. Proti vyslání zbraní na Ukrajinu jsou čeští politici. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) takové dodávky začátkem února označil za „hru s ohněm“.

Reklama

Výběr článků

Načítám