Hlavní obsah

Prvňáky polská učitelka přivazovala k lavicím, pusu jim zalepovala izolepou

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

K neuvěřitelnému skandálu došlo v základní škole v západopolské obci Szczodre nedaleko Vratislavi. Třicetiletá učitelka během vyučování prvňáčkům zalepovala ústa lepicí páskou, přivazovala jim ruce k židlím či lavicím a měla jim také vyhrožovat zabitím.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Všechno se to dělo za zavřenými dveřmi třídy,“ informovalo v úterý varšavské Radio Zet.

O drastických metodách učitelky, která v obci učila pět let, se hovořilo už delší dobu, ale žádný z rodičů žáků nesebral odvahu zakročit.

Skandál praskl až před několika dny, když matku šestiletého Franka znepokojilo, že chlapec vykřikuje ze sna a ráno odchází do školy s panickým strachem. Jeho tvrzení, že ho paní učitelka zabije, brala s rezervou, nicméně když se stále opakovalo, potají mu vložila do aktovky diktafon.

„Držte už hubu!”

Když si přehrála několikahodinový záznam, nevěřila vlastním uším. Dětem, které učitelku neposlechly na slovo a například mluvily, když je nevyzvala, nebo přesně nesplnily některou z úloh, i na několik hodin denně zalepila ústa izolepou.

„Na záznamu bylo slyšet, jak učitelka odtrhává pásku z kotoučku, a také hysterický pláč dětí, kterým zalepovala ústa,“ informovalo Radio Zet, které má nahrávku od matky k dispozici.

Lepicí pásky jim učitelka během přestávky na oběd sundala s důrazným upozorněním: „Držte už hubu, nebo vám ji zase hodně rychle zalepím, pásky mám dost. Jestli se to bude opakovat, zabiju vás!“

„Štvete mě, smradi,“ říkala učitelka žákům a nařizovala jim, aby „držely zobák“, prý ji z nich rozbolela hlava.

Děti od začátku školního roku až dosud žily ve strachu a bály se říct rodičům, co se ve škole děje. „Když všechno prasklo, ukázalo se, že tato učitelka též přivazovala prvňáky k židlím i k lavicím a vícero dětí mělo až do krve odřená zápěstí,“ zjistilo Radio Zet.

Varšavské rádio odevzdalo nahrávku od matky policii i ministryni školství Joanně Rostkowské, která považuje za skandální nejen chování učitelky, nýbrž i vedení školy, jež něco takového dopustilo, když bylo zřejmé, že učitelka tyto metody praktikovala již delší dobu.

Když chování učitelky vyšlo koncem minulého týdne najevo, byla postavena mimo službu. Případ řeší polská prokuratura a školský úřad. Za dětmi v úterý dorazil i psycholog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám