Hlavní obsah

Střety na východě Ukrajiny slábnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

kyjev/Doněck

Počet případu ostřelování pozic ukrajinských sil v úterý dále poklesl. Bylo jich jen devatenáct, uvedlo ve středu tiskové středisko operace proti separatistům ATO. V noci nebyl zaznamenán žádný případ ostřelování u Doněcku, Luhansku ani u přístavu Mariupol, který se podle Kyjeva separatisté pokusí dobýt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojáci ze západu Ukrajiny se vracejí po půlročních bojích domůVideo: Reuters

 
Článek

V noci byla ostřelována z minometů jen Popasná, ležící u Debalceva, jinde panoval klid.

K večeru ale síly zapojené do operace ATO odrazily útok u Šyrokyna, které leží na půl cesty z Novoazovsku do Mariupolu, uvedlo ATO podle Ukrajinské pravdy.

Ukrajinský bezpečnostní analytik Dmytro Tymčuk ale stále tvrdí, že separatisté chtějí zaútočit nejen na Mariupol, ale také na Avdijivku a na předměstí Doněcku Pisky, kde jsou ukrajinské posty, odkud se pálí na Doněck.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nárazníkové zóny, za které se má stáhnout těžká technika.

Tisková agentura DNR-news doněckých separatistů ohlásila opakované ostřelování různých čtvrtí v Doněcku. Ostřelovány byly i Horlivka a Vuhelhirsk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští separatisté stahují těžkou techniku z východu UkrajinyVideo: Reuters

Stahování zbraní

Východoukrajinští povstalci za posledních 24 hodin stáhli z donbaské fronty pět dělostřeleckých divizí, jednu samostatnou baterii a více než stovku velkorážných děl, řekl agentuře DAN předák doněckých separatistů Eduard Basurin s tím, že se to dělo pod dozorem kontrolorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Společného střediska pro kontrolu a koordinaci. Ve středu plánují stáhnout z fronty dalších pět divizí s těžkou výzbrojí. OBSE zatím stažení nepotvrdila. [celá zpráva]

Separatisté si stěžují, že ukrajinské síly zatím nezačaly stahování těžkých zbraní od linie dotyku. Upozorňují také, že se v zóně protiteroristické operace ATO i za ní opravuje a modernizuje poškozená a zastaralá vojenská technika včetně obrněných transportérů.

Reklama

Výběr článků

Načítám