Hlavní obsah

Na východ Ukrajiny stále proudí ruské zbraně, varuje Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington
Aktualizováno

Rusko je stále velmi aktivní na východě Ukrajiny, uvedl v sobotu Hlas Ameriky s odvoláním na Pentagon. Podle mluvčího amerického ministerstva obrany Steva Warrena je velmi silná aktivita ruského letectva a přes hranici dále proudí ruské zbraně.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Separatisté na obrněném transportéru u Vuhlehirsku.

Článek

„Vidíme, že pokračuje ruská intervence na Ukrajinu, a zaznamenali jsme vzrůst aktivity ruského letectva v celé oblasti,“ uvedl Warren. Nejde jen o lety ruských strategických bombardérů k Británii, ale i aktivity u ukrajinských hranic.

Podle Pentagonu navzdory minským dohodám nezeslábl proud dodávek ruské vojenské techniky. Warren sdělil, že proudí „velké množství ruského vybavení z Ruska na Ukrajinu.“

„Všechno toto ruské vybavení přispívá k destabilizaci v regionu,“ dodal už ve čtvrtek Warren.

Pentagon to uvedl v době, kdy v USA roste tlak na dodávky moderních zbraní na Ukrajinu, zejména protitankových. Kyjev o ně žádá s tím, že brání ochranný val EU. [celá zpráva]

V pátek mluvčí operace proti separatistům ATO Andrij Lysenko varoval, že směrem na Novoazovsk jede další kolona tanků od hranic s Ruskem.[celá zpráva]

Útok směrem na Mariupol

V neděli ukrajinské jednotky u Šyrokyna, které leží na cestě z Novoazovsku do Mariupole, čelily útoku separatistů, kteří použili minomety, ale také tanky. Protože ukrajinským vojákům nebylo povoleno použít dělostřelectvo, bránili se jen s pomocí ručních zbraní.

Zástupce velení sektoru M Viktor Šydljuch pro Ukrajinskou pravdu uvedl, že navzdory nasazení tanků nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o rozhodující masivní útok. Zmínil ale, že separatisté začali využívat dvě nové zbraně, které dříve neměli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám