Hlavní obsah

Hollande a Merkelová trvají na plnění minských dohod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Všechny podmínky minských dohod o mírovém řešení krize na východní Ukrajině musí být dodrženy. Na společné tiskové konferenci v Paříži to v pátek prohlásili francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová, kteří se minulý týden v Minsku účastnili složitých jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Článek

„S kancléřkou jsme od minských dohod (ze září 2014) nepřestali jednat a jsme ještě více než kdy jindy přesvědčeni, že musejí být naplněny - všechny dohody, beze zbytku,” řekl Hollande.

Merkelová podle DPA prohlásila, že v běloruské metropoli nestrávila noc jednáním s Hollandem, ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem o míru proto, aby bylo nutné proti Moskvě opět vyhlásit další sankce. Dodala, že nyní jde o to najít politické řešení místo uvalování sankcí, proto je nezbytné uvést v život minské dohody.

Merkelová zdůraznila, že Německo a Francie učiní vše, aby zabránily dalšímu krveprolití na východě Ukrajiny: „Vidíme, že to jde obtížně. Tváří v tvář obtížné situaci se ale ani nic jiného čekat nedalo. Pro tuto zem nebude snadné najít cestu ke svobodě a sebeurčení.”

Oba státníci se ve francouzské metropoli shodli, že separatisté a ukrajinská armáda musí zcela zastavit boje, stáhnout z fronty těžké zbraně a předat si vzájemně zajatce, jak stanovují minské dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám