Hlavní obsah

Ukrajina se bojí dalších útoků separatistů, Porošenko zve mírové jednotky OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Stažení ukrajinské armády z Debalceva vyvolalo obavy z dalších útoků separatistů. Přestřelky na dotykové linii totiž pokračovaly během středy na několika místech. V této souvislosti ukrajinský prezident Petro Porošenko na zasedání bezpečnostní rady státu ve středu večer navrhl pozvání mezinárodních mírových jednotek na území Ukrajiny.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinská armáda u Mariupole

Článek

Prezident rovněž navrhl změny v zákonu o válečném stavu, aby usnadnil obranu země.

Rada návrh o pozvání mírových jednotek přijala. Porošenko chce požádat OSN a EU.

Boje pokračují

Ostřelování čelila ve středu vesnice Luhanske. Přestřelky si vyžádaly jednu oběť z řad civilistů, když granát dopadl do areálu zemědělského závodu, uvedla Ukrajinska pravda.

Tvrdé palbě čelí také vesnice Širokyno u Mariupole. Do čtvrté odpoledne bylo ostřelováno z minometů a ručních zbraní devětkrát. Dva lidé byli zraněni, uvedl list. Podle analytika Vadyma Denysenka se separatisté s dobytím Debalceva nespokojí, útoky se podle něj soustředí na sever Luhanské a na jih Doněcké oblasti.

Dalším cílem separatistů může být právě Mariupol, povstalecké oddíly jsou od jeho předměstí vzdálené jen 15 až 20 km. Dobytím Mariupole by se separatistům a hlavně Moskvě otevřela cesta podél azovského pobřeží přímo na anektovaný Krym.

Příštím terčem separatistů a vojáků ruské armády ale bude podle Denysenka spíš Bachmutka, komunikace vedoucí z povstaleckého Luhanska na severozápad směrem k Severodoněcku a Rubižnému. „Je to přímá cesta do Charkova,” řekl Denysenko kyjevské televizi Espreso.

Zástupce ministerstva vnitra pro Charkovskou oblast uvedl, že ve městě bylo zadrženo na 700 separatistů, z nichž 160 stane před soudem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám