Hlavní obsah

Vztahy Ruska s Polskem jsou na bodu mrazu a dál se zhoršují

Varšava/Moskva

Vztahy mezi Ruskem a Polskem jsou na bodu mrazu, což jasně ukazují spory o tom, kde by se měly za prohlubující se ukrajinské krize konat oslavy konce druhé světové války. Kvůli neshodám si polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna v úterý předvolal ruského diplomata. Moskva požaduje vyklizení polského konzulátu v Petrohradu.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna

Článek

Šéf polské diplomacie v pondělním rozhlasovém rozhovoru zapochyboval o vhodnosti slavit vítězství v druhé světové válce v Moskvě. Jako možné místo oslav navrhl Londýn nebo Berlín. Připomněl též návrh polského prezidenta sejít se na Westerplatte, kde 1. září 1939 začala německá invaze do Polska, a tím i druhá světová válka.

Výrok pobouřil tajemníka ruského ministra zahraničí Grigorija Karasina, který tvrdil, že Schetyna jím zneuctil památku miliónů Rusů zabitých ve druhé světové válce a zpochybnil roli Sovětského svazu jako vítěze. Zároveň doporučil Schetynovi, aby se nad sebou zamyslel, a to i kvůli výrokům zpochybňujícím sovětské osvobození Osvětimi. Jeho oslav se neúčastnil ruský prezident Vladimir Putin, protože na ně nebyl oficiálně pozván a Polsko se Moskvy pouze zeptalo, kdo přijede. [celá zpráva]

Mluvčí ruského velvyslanectví ve Varšavě zprávy o předvolání ruského velvyslance popřela. „Velvyslanec Sergej Andrejev předvolán na polské ministerstvo zahraničí nebyl,” řekla agentuře TASS Valerija Peržinská, „jen chargé d'affaires Jurij Pilipson měl na ministerstvu schůzku. Její obsah by bylo nekorektní komentovat”.

Ruský soud nařídil vystěhovat polský konzulát

Ruský arbitrážní soud nařídil v úterý vystěhování polského generálního konzulátu v Petrohradě kvůli neplacení nájemného. Podle rozhodnutí soudu má Varšava uhradit 74 miliónů rublů (27 miliónů korun), které dluží na nájemném za poslední tři roky.

Podle ruské diplomatické služby Inpredservis Polsko za nájem objektu v petrohradské Sovětské ulici neplatí 20 let. Budova připadla Polsku na základě mezivládní dohody se SSSR z roku 1983, v roce 1993 ale údajně Varšava jednostranně kontrakt zrušila a nový uzavřen nebyl. Požadovaná suma je souhrnem nájemního dluhu za poslední tři roky, což je podle ruských zákonů maximální možná délka soudně vymahatelných nároků.

Stanovisko polské strany k soudnímu sporu není podle ruské agentury TASS známo. K soudu, který začal loni, se žádný z polských advokátů údajně nedostavil.

Polsko hájí dodávky zbraní Kyjevu

Rusko-polské vztahy trpí kvůli konfliktu na Ukrajině, v němž Varšava podporuje Kyjev, zatímco Moskva straní východoukrajinským separatistům. Varšava přitom kyjevskou vládu podporuje nejen slovně, nýbrž i zbraněmi. Jejích dodávky hájil ve varšavském rádiu TOK FM Bronislaw Komorowski jako zcela normální.

Nikdo neuvalil embargo na dodávky zbraní na Ukrajinu, takže nebudeme papežštější papeže, řekl Komorowski. Spojené státy přitom teprve dodávky zbraní zváží, poskytují Ukrajině jen nevojenský materiál, a německá kancléřka Angela Merkelová je v pondělí v Budapešti zcela vyloučila.

„Polsko je přímým sousedem Ukrajiny a to, co se děje v rusko-ukrajinských vztazích, se nás v nejvyšší míře týká,“ řekla polská hlava státu a dodala: „Polsko má zájem na ukončení tohoto nebezpečného konfliktu, ale ne cestou triumfální vojenské převahy silnějšího na slabším, tedy Ruska nad Ukrajinou.“

Reklama

Výběr článků

Načítám