Hlavní obsah

Velitel Armády božího odporu stanul před soudem v Haagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Vysoký velitel Armády božího odporu, Uganďan Dominic Ongwen v pondělí předstoupil před haagský Mezinárodní trestní soud. Je prvním velitelem brutální organizace, kterou vede Joseph Kony, který skončil v Haagu. Zatím není rozhodnuto, zda se proces uskuteční. Ongwen je současně obětí Konyho praktik.

Foto: Reuters

Dominic Ongwen

Článek

Ongwen čelí sedmibodové obžalobě, stíhán je mimo jiné za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti včetně vražd a zotročování. Všechny se vztahují k útoku na tábor pro vnitřní uprchlíky v Ugandě provedený v roce 2004.

O tom, zda se proces vůbec uskuteční, se rozhodne na dalším stání 24. srpna. Komplikuje je to, že i on byl obětí systému verbování dětských vojáků.

Poté, co potvrdil svou totožnost, uvedl, že se narodil v roce 1975 v ugandském Gulu. „Byl jsem unesen v roce 1988, když mi bylo čtrnáct, odvlekli mě do buše.“

Ongwen se postupně vypracoval na jednoho z velitelů Armády božího odporu. Dopaden byl minulý měsíc ve Středoafrické republice, kde se zřejmě sám vzdal. Uganda ho chtěla soudit sama, ale nakonec ho vydala.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám