Hlavní obsah

Rusko vrací vojáky k hranicím s Finskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko posiluje vojenské aktivity v arktické oblasti a znovu zprovoznilo základnu u města Alakurtti, kterou v posledních pěti letech nechávalo ladem. Ruská státní agentura ITAR-TASS už loni avizovala, že se na základnu vzdálenou od hranice s Finskem necelých 60 kilometrů nastěhují tisíce příslušníků Severního loďstva.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci. Ilustrační foto.

Článek

„Hlavní snaha ministerstva obrany v roce 2015 bude soustředit se na navýšení bojových kapacit ozbrojených sil a navýšení počtu vojenského personálu podle plánů. Velká pozornost bude dána uskupením na Krymu, v Kaliningradu a v Arktidě,“ citovala zpravodajská agentura Sputnik náčelníka generálního štábu armády Valerije Gerasimova.

Oblast kolem Alakurtti u poloostrova Kola v minulosti patřila Finsku. Po sovětsko-finské válce připadla v březnu 1940 Sovětskému svazu. Po druhé světové válce ji využívalo množství jednotek armády a námořnictva, od roku 2009 na ní však zůstali povětšinou jen civilisté a členové pohraniční stráže.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Místo, kam Rusové posílají tisíce vojáků.

Agentura ITAR-TASS avizovala příchod 3000 příslušníků už loni v březnu, ruské deníky však hovořily až o 7000 vojáků. Podle nepotvrzených zpráv má na základně s letištěm působit také nově vytvořená informační signalizační jednotka Severního loďstva s úkolem monitorovat pohyb vojenských letadel, lodí a dalších zařízení v oblasti za severním polárním kruhem, která se s táním ledovců stává předmětem sporů přilehlých států o zdroje a vodní cesty. Rusové už loni provedli historicky první cvičný bojový výsadek na severním pólu. [celá zpráva]

První ruští vojáci dorazili na základnu minulý týden.

S ochranou ruských zájmů v Arktidě počítá nová vojenská strategie, kterou nedávno schválil prezident Vladimir Putin. Základna u Alakurtti nebude v severní oblasti jediná, ITAR-TASS informovala o otevření hned několika dalších.

Reklama

Související články

Rusko a Norsko zahájily dělení Arktidy

Když před pěti lety dvojice ruských miniponorek umístila na dně Severního ledového oceánu ruskou vlajku z titanu, svět si uvědomil, že začala vrcholná fáze...

Výběr článků

Načítám