Hlavní obsah

Francouzského humoristu Dieudonného zatkli kvůli spornému výroku

Paříž
Aktualizováno

Pařížská policie ve středu zatkla kontroverzního francouzského humoristu a provokatéra Dieudonného. Je podezřelý z podpory terorismu v souvislosti s nedávnými atentáty islámských radikálů ve francouzské metropoli. V neděli uvedl, že soucítí s pátečním vrahem čtyř Židů.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Dieudonne M’Bala M’Bala

Článek

„Vězte, že tento večer, co se mě týče, se cítím být Charliem Coulibalym,“ napsal podle AFP na Facebooku osmačtyřicetiletý Dieudonné v narážce na slogan „Jsem Charlie“, kterým lidé ve Francii i jinde ve světě vyjadřují solidaritu s pařížskou redakcí satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Redakci zmasakrovala 7. ledna dvojice bratři Chérif a Said Kouachiovi. Dieudonné slogan obměnil jménem třetího atentátníka Amedyho Coulibalyho, který při vlastním samostatném útoku zabil čtyři Židy v košer obchodu v Paříži. [celá zpráva]

Francouzská justice začala vyšetřovat podezření, že Dieudonné svým výrokem podpořil terorismus a antisemitismus. [celá zpráva]

Od krvavých útoků v Paříži bylo pro obvinění z obrany či glorifikování terorismu už v zemi zatčeno 54 osob. Některé byly již odsouzeny.

Satirik je synem Francouzky a Kamerunce a dlouho aktivně vystupoval proti rasismu. Později se ale začal stýkat s představiteli krajní pravice a přicházel v samostatných vystoupeních s projevy, které napadaly Židy. Čelil několika žalobám a šestkrát byl usvědčen z projevů nenávisti vůči Židům.

Například v roce 2006 dostal pokutu 4500 eur (127 000 korun) kvůli označení jednoho židovského televizního moderátora za „tajného dárce izraelské armády vraždící děti“. V roce 2008 musel zaplatit 7000 eur (198 000 korun) za označení vzpomínkových akci k holokaustu za „pamětní pornografii“. Justice také zakázala několik jeho pořadů. Loni byl obviněn i z daňového podvodu.

Nejznámější je jeho obrácené hajlování, tzv. quenelle.

Reklama

Výběr článků

Načítám