Hlavní obsah

Útočník v Paříži hrozí smrtí rukojmích, pokud policie zaútočí na bratry v tiskárně

Paříž
Aktualizováno

Muž, který zadržuje rukojmí v košer obchodě na východě Paříže, podle deníku Le Figaro pohrozil, že zabije všechna rukojmí, pokud policie zaútočí na dva bratry obklíčené v budově tiskárny severně od metropole. V podniku zadržuje pět až šest lidí. Francouzské ministerstvo vnitra popřelo, že by si páteční střelba v obchodě s potravinami vyžádala dva mrtvé, jak uvedla AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při střelbě v židovském obchodě v Paříži zahynuli dva lidéVideo: Reuters

 
Článek

Počet rukojmích a zraněných není přesně znám. Zadržováno má být pět až šest lidí. Podle Reuters je jedna osoba zraněná vážně. AP uvádí s odvoláním na policii, že zraněných je víc. Že jsou na místě zranění i rukojmí, potvrdila pařížská policejní prokuratura. Podle policie zaútočil muž, který ve čtvrtek v Paříži zabil policistku.

Podle listu Le Parisien se manažerovi prodejny podařilo utéci. Vyšel ven z kanceláře, když slyšel, jak zaměstnanci křičí: „Nedělej to, nedělej to.“ Byl se zraněním byl převezen do nemocnice.

Zřejmě jeho viděl jednatřicetiletý svědek Roman, který bydlí naproti v desátém patře: „Bylo krátce po třinácté. Kouřil jsem cigaretu na terase. Slyšel jsem jeden nebo dva výstřely. Viděl jsem, jak se dvacet metrů od obchodu ukrývají dva lidé za dodávkou, jeden z si nich držel paži a křičel bolestí. Ti dva běželi přímo k policejnímu vozu.”

Na místě je zásahová jednotka francouzské policie i záchranáři. Útočník s policisty začal komunikovat.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští policisté před obchodem s košer potravinami v Paříži, ve kterém útočník drží rukojmí.

Televize BFM oznámila, že mezi rukojmími je žena s dítětem. Server Point uvedl, že ve sklepě obchodu Hyper Cacher je uvězněno 15 zákazníků, policie ale jejich počet stanovila na maximálně šest.

Střelba v prodejně

Svědek útoku Fabian vypověděl: „Bylo tam jeden člověk, Afričan, který měl kalašnikov. Okamžitě, jak vešel do lahůdek, začal střílet.“

Muž, který v prodejně nakupoval, řekl Europe 1: „Lidé nakupovali. Muž se vrátil se zbraní a střílel všude kolem sebe.” Podle policie má dvě střelné zbraně.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Policisté před obchodem s košer potravinami, ve kterých útočník drží nejméně pět rukojmích.

Podezřelý Coulibaly

Policie v případu podezřívá Amedyho Coulibalyho, narozeného v roce 1981. Pátrá také po jeho bývalé přítelkyni Hayat Boumeddienové, narozené v roce 1988. Není jasné, zda žena je na místě útoku.

„Muž, který drží rukojmí v supermarketu v Porte de Vicennes je na 99,9 % procenta Amedy Coulibaly, Sám to řekl rukojmím i policii,“ uvedl zdroj z vyšetřování.

Foto: Pařížská policejní prefektura, Reuters

Policejní výzva pařížské prefektury k pomoci při pátrání po podezřelých atentátnících. Na fotografiích Hayat Boumeddienová a Amedy Coulibaly

Policie okolí uzavřela a evakuuje obyvatele, soustřeďuje se zejména na školy. Z bezpečnostních důvodů byl zastaven provoz metra mezi stanicemi Porte de Vincennes a Porte de Charenton. Nařídila také preventivně zavřít židovské obchody ve čtvrti Marais.

Foto: Reuters

Paříž supermarket

Deník Libération už dříve uvedl, že z útoku je podezřelý vrah policistky Clarissy Jean-Philippové z Montrogue. „Vy víte, kdo jsem,” prohlásil podle svědků citovaných televizí BFM. Muž, který ve čtvrtek zastřelil policistku, z místa činu utekl. [celá zpráva]

Obchod se nachází v Rue Albert Willemetz, zhruba osm kilometrů vzdušnou čarou od Motrogue.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Coulibaly se opakovaně dostával do křížku se zákonem, stíhán byl zejména pro drogové delikty a krádeže, Byl vyšetřován i ve stejném případě jako Chérif Kouachi, který je se svým bratrem obklíčen východně od Paříže.

Policie v pátek uvedla, že vrah policistky patřil ke stejné džihádistické buňce jako bratři Kouachiovi, podezřelí z masakru v redakci humoristického časopisu Charlie Hebdo. [celá zpráva]

Policisté je obklíčili v budově tiskárny u obce Dammartin-en-Goële, vzdálené zhruba 35 kilometrů severovýchodně od Paříže. [celá zpráva]

Coulibaly a Chérif Kouachi byli následovníky odsouzeného teroristy Djamela Beghala. Navštěvovali ho v jeho domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám