Hlavní obsah

Selhání tajných služeb? Podezřelého atentátníka z Paříže policie dobře znala

– Paříž

Nejméně jeden z podezřelých, Chérif Kuachi, zvaný abú Issen, byl francouzské policii dobře známý. Byl dokonce odsouzen kvůli verbování bojovníků do Iráku a také kvůli plánu osvobodit z vězení alžírského teroristu. Do toho byl zapleten i jeho bratr Said. Uvedly to listy Le Monde a El Commercio.

Foto: francouzská policie, Profimedia.cz

Chérif Kuachi, podezřelý z masakru v redakci týdeníku Charlie Hebdo

Článek

Muž, narozený 28. listopadu 1982 v Paříži, byl členem sítě v Buttes Chamount, kterou vedl Farid Benyettu. Buňka ve spolupráci s iráckou Al-Káidou, která se později přeměnila v Islámský stát, verbovala mladé lidi, aby odešli bojovat do Iráku, uvedly oba deníky.

Chérif Kuachi byl zadržen krátce předtím, než měl odletět do Sýrie a odtud do Iráku. Od 29. ledna 2005 do 11. září 2006 byl kvůli tomu držen ve vazbě. 14. května 2008 byl odsouzen na tři roky, podmínečně byl propuštěn po osmnácti měsících, uvedl španělský list El Commercio. Poté měl pracovat jako vedoucí stánku s rybami v supermarketu ve Fleury-Mérogis.

Foto: francouzská policie, Profimedia.cz

Chérif Kuachi podezřelý z masakru v redakci týdeníku Charlie Hebdo

Ani podmínka mu však nezabránila, aby pokračoval ve své práci pro islámské radikály. Dva měsíce po odsouzení se jeho jméno objevilo mezi skupinou lidí, kteří plánovali osvobodit z vězení člena alžírské skupiny GIA Smaina Aita Alího Belkacema odsouzeného v roce 2002 za útok v pařížském metru RER. Při něm bylo ve stanici Musée d’Orsay v roce 1995 zraněno třicet lidí.

Chérif Kuachi byl kvůli tomu znovu zadržen a ve vazbě byl od 25. května 2010 do 11. října téhož roku. Prokurátor se rozhodl v půlce roku 2013, že ho pro nedostatek důkazů nebude stíhat.

Foto: francouzská policie, Profimedia.cz

Said Kuachi podezřelý, že se svým bratrem spáchal atentát v redakci časopisu Charlie Hebdo.

Spekulovalo se také, že Kuachi byl spojen s jinou významnou postavou francouzského radikálního islámu, Djamele Nagalem, který byl odsouzen na deset let za přípravu atentátů.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Obyvatelka Štrasburku při připomínce obětí masakru v redakci týdeníku Charlie Hebdo s nápisem Jsem Charlie

O jeho straším bratrovi Saidovi, který se také narodil v Paříži, a to 7. září 1980, je toho známo méně. I on se ale měl podílet na plánu osvobodit Belkacema.

Selhání bezpečnostních služeb

Pokud se akce skutečně účastnil abú Issen, ukazuje to na selhání francouzských tajných služeb při sledování islámských radikálů. Kouachi nebyl žádný osamělý vlk, připravující útok ve skrytu, ale postavou napojenou na islámské radikály, která byla opakovaně zadržena.

Stejný problém se ukázal už v roce 2012. Kdy v Toulouse zabil sedm lidí Mohammed Merah. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Ten byl dvakrát v Afghánistánu a Pákistánu. Při druhé návštěvě jej zadrželi američtí vojáci, kteří jej poslali zpět do Francie. Merah také dostal zákaz návštěvy USA. Francouzská kontrarozvědka jej sice nějakou dobu sledovala, ale dospěla k závěru, že není nebezpečný. Merahovi se podařilo doma shromáždit arzenál zbraní, mezi nimi byly i tři automatické pušky.

Účast v síti Buttes-Chaumont také dává abú Issena do spojitosti s Islámským státem. Al-Káida v Iráku vedená abú Músou Zarkávím se později přeměnila v Islámský stát v Iráku a nakonec v současný chalífát.

Reklama

Výběr článků

Načítám