Hlavní obsah

Klíčové kolo rozhovorů o ukrajinské krizi bylo zrušeno

Minsk
Aktualizováno

Klíčové kolo rozhovorů mezi proruskými povstalci a ukrajinskou vládou, které mělo v pátek proběhnout v běloruském Minsku, bylo zrušeno. Uvedlo to v pátek podle agentury AP běloruské ministerstvo zahraničí. Úvodní kolo rozhovorů hostil Minsk ve středu.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci si hrají se psy ve vesnici Debalceve v doněcké oblasti

Článek

Zrušení rozhovorů potvrdil agentuře AP mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Dzmitryj Mirončyk. Žádné důvody, které by objasnily krach jednání, ale neuvedl.

Úvodní kolo jednání začalo v běloruském Minsku ve středu, pouhý den poté, co ukrajinský parlament schválil zrušení neutrality země.

Rozhovory mezi zástupci povstalců a vlády v Kyjevě se měly zaměřit na udržení příměří vyhlášeného v září, které je ale stále porušované.

Dalšími tématy mělo být stahování těžkých zbraní od frontové linie nebo ekonomická blokáda vyhlášená Kyjevem na povstalci ovládané oblasti. Rozhovorů se účastnili také představitelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Ruska.

Zatím se domluvila jen výměna zajatců

Středeční jednání byla podle účastníků tvrdá a podařilo se při nich domluvit výměnu zajatců. Ta by měla proběhnout nejpozději v neděli a Kyjev by měl propustit 150 zadržovaných povstalců, separatisté pak 225 Ukrajinců. [celá zpráva]

Úterní hlasování ukrajinského parlamentu, při kterém poslanci odsouhlasili zrušení neutrality země, vneslo do krize kolem na východě Ukrajiny další napětí. [celá zpráva]

Foto: Sergei Bondarenko, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se svým ukrajinským protějškem, Petrem Porošenkem a kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem při srpnových mírových rozhovorech v běloruském Minsku

Náměstek ruského ministra obrany obvinil Severoatlantickou alianci, že přinutila Kyjev svůj dosavadní neutrální status zrušit. Podle Anatolije Antonova rozhodnutí parlamentu „ještě více zhorší nynější situaci”. [celá zpráva]

Od dubna, kdy na východě Ukrajiny vypukl konflikt, Tam podle OSN zemřelo 4707 lidí. 1357 jich přišlo o život od 5. září, kdy se obě strany dohodly na klidu zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám