Hlavní obsah

Putin: Nedopustíme, aby si Západ pověsil kůži ruského medvěda na zeď

Novinky, rei
Moskva
Aktualizováno

Západ staví mezi sebou a Ruskem nové zdi, Moskva ale nedopustí, aby Rusové přišli o svoji suverenitu, a nenechá Západ, aby si pomyslně vystavil kůži ruského medvěda na zeď. Ve čtvrtek to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Západ mimo jiné obvinil z podpory terorismu na Kavkaze a ze snahy zabrat Sibiř.

Putin: Ruský medvěd brání suverenitu zeměVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Vidíme, že se staví nové zdi,“ prohlásil Putin v narážce na železnou oponu a berlínskou zeď, která kdysi oddělovala Západ a Východ. Hlava Ruské federace dodala, že Moskva dostala po pádu Sovětského svazu slib, že se nebude Severoatlantická aliance rozšiřovat, ale pak proběhly dvě vlny rozšiřování.

„Copak to není zeď?” položil Putin řečnickou otázku a dodal: „Naši partneři se nezastavili, rozhodli se, že jsou všichni vazalové a oni jsou impérium. Ty stěny se nepřestaly stavět.“

Putin osočil Západ, že podporuje terorismus na severním Kavkaze a snažil se i zdiskreditovat zimní olympiádu v Soči. Podle šéfa Kremlu si chce Západ podrobit ruského medvěda.

„Možná by ten medvěd měl být jako méďa - sedět, sbírat jahůdky. Ale ne. Vždycky ho budou chtít uvázat na řetěz, vytrhat mu zuby, drápy. A pak začnou zabírat tu tajgu. Už jsme slyšeli, že je nespravedlivé, že Sibiř je celá ruská,“ tvrdil Putin, podle něhož je Rusko trestáno za to, že si chce zachovat právo na existenci a suverenitu.

„Nechceme, aby si naši kůži pověsili vydělanou na zeď,“ uvedl.

Putin: Na Ukrajině jsou ruští dobrovolníci, ne žoldáciVideo: Novinky/Reuters

Putin během výročního setkání dostal také přímý dotaz, zda jsou na jihovýchodní Ukrajině ruští vojáci a vojenská technika. Neodpověděl ale přímo, pouze naznačil, že tam bojují i dobrovolníci, nikoliv placení žoldáci. Z vyvolání konfliktu znovu obvinil novou ukrajinskou vládu.

Putin: Musíme se soustředit na pomoc lidem, kteří ji opravdu potřebují

Související témata

Foto: archiv Novinky, Novinky

Moskva

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám