Hlavní obsah

Přistěhovalci mají mluvit německy i doma, žádala bavorská CSU

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) se stala terčem tvrdé kritiky poté, co přišla na pondělní stranické konferenci s ideou, aby přistěhovalci, kteří mají zájem zůstat v zemi, hovořili i doma německy. Vládní CSU dlouhodobě prosazuje téma imigrace.

Foto: Profimedia.cz

Předseda CSU Andreas Scheuer

Článek

V návrhu zákona CSU stojí, že „lidé, kteří chtějí zůstat trvale, by měli mít za povinnost mluvit německy na veřejnosti i doma s rodinou“. Generální tajemník CSU Andreas Scheuer návrh hájil, že je „dobře připravený a široce podporovaný“. Přesto ale nechal přeformulovat text do znění, že „by měli být motivováni mluvit německy v běžném životě“.

Návrh vyvolal silnou reakci. Generální tajemnice sociálnědemokratické SPD Yasmin Fahimiová řekla, že CSU žije v absurdistánu: „Bylo by to směšné, kdyby to nebylo tak nebezpečné.“ Předsedkyně bavorské SPD Natascha Kohnenová s ironií dodala, že zákon by nešlo ani prosadit: „Jediné, co k tomu ještě potřebujeme, je jazyková policie, která na to bude dohlížet.“

Podle bavorské šéfky Zelených Eike Hallitzkové by příště mohla CSU říci, že mají doma mít modrobílé koberce v bavorských barvách.

Ale námitky má i generální tajemník partnerské CDU Peter Tauber: „Politikům není nic do toho, jestli doma mluvím latinsky, klingonsky nebo hesensky.“

Reklama

Výběr článků

Načítám