Hlavní obsah

Ukrajinští povstalci hlásí frontální útok armády, Kyjev to popírá

Kyjev/Moskva

Začátek rozsáhlé ofenzivy ukrajinské armády na východě země ohlásili ve čtvrtek vůdci proruských separatistů. Vojáci údajně útočí na třech čtvrtinách frontové linie, uvedl šéf doněckých vzbouřenců Andrej Purgin. Kyjev ale informace o frontálním útoku popírá, armáda prý dodržuje příměří.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Členové čestné stráže před divadlem v Doněcku čekají na příjezd prezidenta samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka

Článek

"Začala skutečná válka, oni útočí a my se bráníme," řekl Purgin ruské agentuře RIA Novosti. Bojuje se podle něj i v místech, kde znepřátelené strany dosud dodržovaly klid zbraní.

Vládní síly podle Purgina ostřelují předměstí Doněcku a kolona obrněné techniky vjela do města Jasynuvata severně od Doněcka. Masivní útok je podle ruské agentury Interfax hlášen i u obce Pisky, která leží na severovýchod od Doněcka nedaleko mezinárodního letiště.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Vladislav Selezňov informace vzbouřenců popřel. "Tato obvinění odmítáme. Příměří dojednané v Minsku přísně dodržujeme, jednotky jsou na dřívějších pozicích, nikam nepostupují," řekl mluvčí telefonicky zpravodaji agentury Reuters.

Podle ukrajinských novinářů ve čtvrtek naopak zahájili bojové akce povstalci, jejichž úsilí se stejně jako v minulých dnech a týdnech soustřeďuje do prostoru doněckého letiště. Vzbouřenci podle serveru Podrobnosti pálí na areál z protitankových děl a raketometů Grad. Armáda ale údajně situaci kontroluje.

Putin svolal Bezpečnostní radu

V Moskvě ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin svolal Bezpečnostní radu, vrcholný orgán složený ze zástupců hlavních ministerstev, šéfů obou parlamentních komor a ředitelů tajných služeb.

Podle stručné zprávy státní agentury TASS bylo jednání kromě sociálních a hospodářských problémů Ruska věnováno i situaci na Donbasu.

"Tématem besedy bylo zostření situace na Donbasu v souvislosti s opakovaným porušování příměří, kterého se dopouštějí ukrajinské ozbrojené síly," uvedl TASS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám