Hlavní obsah

Karel Gott je i náš zpěvák, řekli zastupitelé Bratislavy a udělili mu čestné občanství

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Český zpěvák Karel Gott se stal čestným občanem Bratislavy. V úterý mu příslušný dekret odevzdal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik v reprezentačních prostorách Primaciálního paláce.

BEZ KOMENTÁŘE: Ocenění zpěváka Karla GottaVideo: Ivan Vilček , Právo

 
Článek

Bratislavští radní udělili Gottovi čestné občanství u příležitosti jeho 75. narozenin a k odevzdání dekretu došlo symbolicky v den výročí vzniku Československa. Radní slovenského hlavního města označili Gotta za nejvýznamnějšího a nejpopulárnějšího zpěváka v dějinách československé populární hudby. Podle zástupců slovenského hlavního města zpěvák svým uměním prezentuje v evropském i světovém rozměru nejen hlavní město bývalého společného státu, ale také současnou slovenskou metropoli.

Gott po převzetí čestného občanství uvedl, že Bratislava je pro něj druhým domovem.

„Tady se pro mě odehrály mezníky na mé 55leté dráze zpěváka. Ty mezníky se pojily na Bratislavskou lyru a v roce 1966 se tady odehrál pro mě důležitý moment, kdy mně německá firma Polydor otevřela dveře do západní Evropy,“ řekl Gott. Zpěvák zdůraznil, že bratislavské publikum mu zůstalo věrné a dorůstají další generace fanoušků.

Zastupitelé: Neztratil nic ze své síly

„Vztah Karla Gotta ke Slovensku a k Bratislavě je velmi symbolický. Právě ve městě na Dunaji, kde se odehrála první Bratislavská lyra, zažil umělec obrovský úspěch: v roce 1966 se stal vítězem soutěže s písničkou Mám rozprávkový dom a o tři roky později získal bronzovou lyru za píseň Hej, páni konšelé,“ uvedli členové městského zastupitelstva v odůvodnění udělení čestného občanství.

„Ve věku, kdy se jeho kolegové spoléhají na sentiment publika, vydává nová alba a pravidelně koncertuje. Hvězda Karla Gotta neztratila nic ze své síly. Také proto je Karel Gott osobností, která si zaslouží uznání a respekt každého člověka s hudbou v srdci,“ konstatovali zastupitelé Bratislavy.

Foto: Ivan Vilček , Právo

BEZ KOMENTÁŘE: Ocenění zpěváka Karla Gotta

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik před hlasováním zdůraznil, že Gott je umělec, k němuž Slováci měli a stále mají citové a jiné vazby. „To, že rád a často koncertuje v Bratislavě, je dobrým zdůvodněním toho, abychom řekli, že je i naším zpěvákem,“ uvedl Ftáčnik.

Náměstek primátora Ján Budaj před hlasováním vyzval ke zdrženlivosti v této otázce. „Je to ocenění politického charakteru,“ uvedl. Budaj připomněl, že Gott promluvil na shromáždění, kde se podepisovala anticharta, ale v roce 1989 také zazpíval hymnu s Karlem Krylem na Václavském náměstí. „Původně jsem zvažoval, že navrhnu, abychom zároveň udělili čestné občanství také Karlu Krylovi. Jenže vím, že Kryl se za společný zpěv hymny s Gottem styděl,“ dodal Budaj, který byl společně s Milanem Kňažkem tribunem listopadových dnů v Bratislavě.

Gott v rámci svého aktuálního turné vystoupí na koncertě v Bratislavě 29. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám