Hlavní obsah

Janukovyčovi s útěkem pomohlo Rusko, přiznal Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči
Aktualizováno

Rusko pomohlo v únoru tehdejšímu ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi s útěkem ze země. V pátek to potvrdil prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Janukovyč podle něj nejprve uprchl na Krym, kde strávil několik dnů, a následně přes hranici do Ruska. "Řeknu to otevřeně: požádal pak o převoz do Ruska, čemuž jsme vyhověli,” řekl Putin s odůvodněním, že na Ukrajině se vraždilo.

Janukovyč se vytratil v druhé polovině února po pouličních bouřích v Kyjevě a ztrátě spojenců v parlamentu. Nejprve se měl pokusit do Ruska odletět z Doněcku, ale v tom mu zabránila celní a pasová kontrola.

O týden později vystoupil na tiskové konferenci v Rostově na Donu. Uvedl, že byl nucen utéct, protože byl i se svou rodinou bezprostředně ohrožen na životě „fašistickými silami“, které na Ukrajině provedly převrat.

Rusko svržení Janukovyče tvrdě kritizovalo a žádalo návrat k původním dohodám prezidenta s opozicí.

Podle nedávného prohlášení poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka ale už má Janukovyč ruské občanství. Putin ho měl udělit také bývalému premiérovi Mykolovi Azarovovi a generálnímu prokurátorovi Viktoru Pšonkovi. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že o ničem takovém neví.

Související téma

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Všichni tři bývalí představitelé na Ukrajině čelí trestnímu stíhání kvůli střelbě do demonstrantů v Kyjevě. Janukovyč vinu popírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám