Hlavní obsah

Nedbalost zaměstnanců: Šéf firmy Total zemřel při nehodě na letišti v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Šéf francouzské ropné společnosti Total Christophe de Margerie zemřel v noci na úterý při letecké nehodě na moskevském letišti Vnukovo. Jeho letoun narazil do stroje na úklid sněhu, který řídil opilý pracovník. Vyšetřovatelé už naznačili, že tragédii zavinila zločinná nedbalost.

Foto: Gonzalo Fuentes/FIles, Reuters

Christophe de Margerie

Článek

"Dnes v noci havarovalo letadlo, které se srazilo se strojem na odklízení sněhu. Zemřeli tři členové posádky a pasažér. Mohu potvrdit, že jím byl šéf Totalu de Margerie," řekla mluvčí letiště Jelena Krylovová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle agentury TASS neštěstí potkalo francouzské soukromé letadlo Falcon. Narazilo do sněžného pluhu letištní služby krátce před půlnocí. Stroj podle TASS úplně shořel, cestující se zachránit nepodařilo.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Na letišti panovala špatná viditelnost.

Opilý řidič pluhu vyvázl bez zranění. "V tuto chvíli již bylo zjištěno, že řidič vozu na odklízení sněhu se nacházel ve stavu alkoholového opojení," potvrdil mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Dodal, že zřejmě i řada pracovníků letiště by měla být po dobu vyšetřování postavena mimo službu.

„Je zřejmé, že příčinou událostí nebyla tragická souhra okolností, jak se to pokoušejí tvrdit představitelé letiště, ale zločinná nedbalost vedení, které nezajistilo koordinaci činnosti zaměstnanců letiště,” řekl Markin.

Vedení Vnukova zdůrazňuje, že na letišti byla v době nehody špatná viditelnost.

Úlomky byly dvě stě metrů daleko

Z letadla byly podle mluvčí letiště Jeleny Krylovové vyjmuty "černé skříňky", jejichž záznamy mají pomoci objasnit, co se stalo. Vyšetřovatelé také zkoumají kamerové záznamy a vyslýchají svědky.

Podle televize LifeNews letoun narazil do vozu levým křídlem. "Kdyby něco viděli, nesrazili by se," usoudil jeden z letištních dispečerů. Úlomky stroje údajně byly rozsety ve vzdálenosti až 200 metrů od místa srážky.

Do vyšetřovací komise budou přizváni i francouzští experti.

Vlivný francouzský byznysmen

De Margerie se podle serveru newsru.com zasazoval za pokračování rusko-francouzské spolupráce při těžbě ropy i přes západní sankce a přimlouval se i za dodávku francouzských vojenských lodí třídy Mistral ruské flotile. V Moskvě se v pondělí podle tisku setkal s ruským premiérem Dmitrijem Medvěděvem a dalšími vládními představiteli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Christophe de Margerie na archivních záběrechVideo: Reuters

Total v Rusku působí od roku 1989 a 63letý manažer strávil u francouzské firmy prakticky celou svou profesní kariéru, jejím šéfem se stal v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám