Hlavní obsah

Už žádný plyn na dluh, řekl Putin osobně Porošenkovi

• Aktualizováno

Rozhovor ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem mezi čtyřma očima neskončil pro Ukrajinu příznivě. Rusko totiž zemi odmítá dodávat plyn na dluh. Putin vyzval Evropskou unii, aby Kyjevu pomohla zaplatit dodávky ruského plynu během nadcházející zimy.

Foto: Handout, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s ukrajinským protějškem petrem Porošenkem. Mezi nimi je francouzský prezident Francois Hollande.

Článek

"Na dluh už Rusko nic dodávat nebude," prohlásil Putin a vypočítal předchozí ruské půjčky a ukrajinské dluhy, které Kyjev dosud nezačal splácet. Moskva od Ukrajinců nedostala nejméně 5,5 miliardy dolarů (asi 118 miliard Kč), je však ochotna "zpětně" udělit Kyjevu slevu a spokojit se i se 4,5 miliardy dolarů.

Putin vyzval Evropskou unii, aby za této situace "podala Ukrajině pomocnou ruku" a pomohla splatit přinejmenším část zimních dodávek. Rusové prý už vzali na sebe velkou část rizika a jistý díl by podle Putina měli přebrat i Evropané.

"Na schůzce s Putinem jsme nemohli problém (s plynem) vyřešit," připustil po jednání mezi čtyřma očima Porošenko. "Doufáme ale, že do schůzky naplánované na 21. října do Bruselu vyřešíme všechny problémy. Dosáhli jsme jistého pokroku, ale některé detaily je nutné ještě dohodnout," řekl Porošenko.

Schůzka průlom nepřinesla

Jednalo se také o plnění podmínek příměří na východní Ukrajině, dohodnutém na počátku září. Podle Putina tyto dohody porušují obě strany, jak ukrajinská armáda, tak povstalci. Za hlavní považuje dokončit stanovení linie rozdělující obě strany. Pokrok vidí v tom, že obě strany souhlasily s kontrolou příměří za použití bezpilotních letounů.

Ty jsou ochotny poskytnout Francie, Německo, Itálie, jakož i Rusko. Technické detaily mají vyřešit experti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Putin a Porošenko se sešli k rozhovoru mezi čtyřma očima po dvou kolech vícestranných jednání na summitu v Miláně, která však podle německé kancléřky Angely Merkelové žádný průlom do řešení ukrajinské krize nepřinesla.

Jednání obou prezidentů za zavřenými dveřmi podle agentury TASS trvalo asi 45 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám