Hlavní obsah

Ve Španělsku utratili psa ženy nakažené ebolou, ochránci se bouří

Madrid

Španělské úřady na soudní příkaz utratily psa zdravotní sestry, která se v nemocnici v Madridu nakazila ebolou. Pes byl usmrcen, ačkoliv není prokázané, že by mohli psi chorobu přenést na člověka. Krok vyvolal protesty ochránců zvířat.

Foto: Handout courtesy of Javier Limon , Reuters

Zdravotní sestra María Teresa Romerová Ramosová se svým psem Excaliburem

Článek

Čtyřicetiletá María Teresa Romerová Ramosová je prvním člověkem, který se krvácivou horečkou nakazil na evropské půdě. V madridské nemocnici asistovala u kněze, jenž se nakazil v Sieře Leone. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V karanténě se ocitl také její manžel.

Ve středu si policie přišla i pro jejich psa. Zástupce regionální vlády později potvrdil, že dvanáctiletý pes Excalibur byl usmrcen a jeho tělo se zpopelní.

Nepomohl protest pěti desítek ochránců zvířat v Madridu před domem Ramosové, ani petice na internetu vyzývající k ušetření psa. Tu podepsalo více než 390 tisíc lidí. To je víc než dvojnásobek počtu lidí, kteří před časem v USA podepsali petici za urychlené nasazení experimentálního léku proti ebole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisti protestovali v Madridu proti utracení psa sestry nakažené ebolouVideo: Reuters

Odborníci poukazují na to, že pes se může ebolou nakazit, aniž by u něj byly patrné příznaky. Přenos viru ze psa na člověka ale prokázán není. Španělské úřady se brání argumentem, že musí chránit veřejné zdraví a nemohou riskovat ani teoretickou možnost přenosu.

Současná epidemie eboly je největší v dějinách. Podlehlo jí už 3879 lidí, a to převážně v západní Africe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám