Hlavní obsah

Peníze z Moskvy povstalci rozkradou, varuje jejich bývalý šéf Strelkov

Obyvatelé, kteří žijí v povstaleckých „lidových republikách” na východě Ukrajiny, budou bojovat o přežití. Současné vedení separatistů finanční podporu z Ruska totiž rozkrade, tvrdí v rozhovoru pro povstaleckou agenturu Novorossija bývalý šéf vzbouřeneckých vojsk na Donbasu Igor Girkin-Strelkov.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Bývalý velitel separatistů Igor Strelkov

Článek

Moskva Strelkova v srpnu z bojové zóny na východě Ukrajiny odvolala, protože jeho militantní stanoviska bránila jakémukoli dialogu mezi Kremlem a ukrajinským vedením. Bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky GRU se po vynuceném odchodu z bojiště uchýlil do ruského hlavního města, odkud své nástupce v Doněcké a Luhanské oblasti tvrdě kritizuje.

Strelkov považuje za zradu příměří, na němž se počátkem září v běloruském Minsku dohodli zástupci Kyjeva a separatistů. Sebevražedná je podle něj i roztříštěnost povstaleckých bojovníků, kteří nepodléhají jednotnému vedení.

"K moci (v Donbasu) se nyní dostala skupina lidí, která chce všechno pohřbít a maximálně na tom vydělat," řekl Strelkov. "Slibovat budou mnohé. Peníze skutečně budou uvolněny, ale mezi lidi se nedostanou. Prostě se rozpustí, rozkradou na všech úrovních. Polovina zůstane na účtech v Rusku, druhá v kapsách lidí, kteří byli dosazeni do řídících funkcí v lidových republikách," řekl Strelkov.

Hlavní zloduch v Kremlu

V Kremlu je podle Girkina-Strelkova hlavním zloduchem Vjačeslav Surkov, vlivný poradce prezidenta Vladimira Putina. Surkov podle Strelkova řídí politické zákulisí separatistických regionů a rozhoduje o rozdělování peněz.

"Lidé, kteří v Rusku řeší osudy Donbasu, zejména nechvalně známý Surkov, žádnou reálnou a účinnou pomoc neposkytnou. Všude, kde se tento člověk vyskytoval, docházelo k rozkrádání místo skutečné pomoci," řekl bývalý doněcký "ministr obrany".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám